مهاجرت به لهستان
معمولا زمانی که بحث مهاجرت به میان میآید، خیلیها به کشورهایی مثل استرالیا، ترکیه، کانادا و آلمان فکر میکنند. البته، حق هم دارند، چراکه کشورهای یاد شده برای افزایش درآمد خود از طریق مهاجران، خدمات متنوعی را برای جذب بیشتر آنها ارائه میدهند. اما برخی از کشورها مانند لهستان نیز در زمره کشورهای مهاجرپذیر قرار دارند و خدمات جذابی را برای مهاجران تدارک دیدهاند.احتمالا، سوالات زیادی در خصوص چگونگی مهاجرت به این کشور در ذهن دارید که در هیچ کجا نتواستهاید پاسخ آنها را دریافت کنید. ما در این مقاله به شما کمک خواهیم کرد تا دیدی کلی از کشور لهستان بدست آورید و خود را آماده سفر به این کشور زیبا کنید.
راهنمای کامل مهاجرت به لهستان
مهاجرت به لهستان با توجه به هزینه کم زندگی، شرایط بهداشتی مناسب، امنیت بالا، شرایط تحصیل مناسب میتواند گزینه ایدهآلی برای شما باشد. لهستان یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است که با داشتن شرایط مناسب زندگی و تحصیل، به عنوان کشوری مهاجرپذیر شناخته میشود. این کشور چندسالی است که برای رشد اقتصادی خود اقدام به پذیرش مهاجر از سرتاسر جهان کرده است.
نگاهی کلی به کشور لهستان
لهستان، با نام رسمی جمهوری لهستان، کشوری است واقع در اروپای مرکزی که دارای ۱۶ استان میباشد. این کشور دارای مساحتی معادل ۳۱۲۶۹۶ کیلومتر مربع (۱۲۰۷۳۳ مایل مربع) است و از آب و هوای فصلی عمدتاً معتدل برخوردار میباشد. لهستان نزدیک به ۳۸.۵ میلیون نفر جمعیت دارد و از این منظر به عنوان پنجمین کشور پرجمعیت عضو اتحادیه اروپا شناخته میشود. ورشو پایتخت و بزرگترین کلان شهر این کشور است. سایر شهرهای بزرگ عبارتند از: کراکوف، لودژ، وروتسواو، پوزنان، گدانسک و شچین که هر کدام جاذبههای گردشگری خود را دارند.
ویژگیهای جغرافیایی متنوع این کشور شامل سواحل متعدد که در امتداد دریای بالتیک در شمال تا کوههای سودت و کارپات در جنوب آن قرار دارد، میشود که مهاجرت به لهستان را برای علاقمندان جذابتر میکند. این کشور از شمال شرقی با لیتوانی و روسیه (استان کالینینگراد)، از شرق با بلاروس و اوکراین، از جنوب با اسلواکی و جمهوری چک و از غرب با آلمان همسایه است.
اقتصاد و تولید ناخالص داخلی (GDP) لهستان در حال حاضر جایگاه ششم را در بین کشورهای اتحادیه اروپا از نظر استانداردهای اسمی و جایگاه پنجم از نظر برابری قدرت خرید را در اختیار دارد. این کشور همچنین یکی از سریعترین رشدهای اقتصادی را در اتحادیه اروپا به نام خود ثبت کرده است. حدود ۶۰ درصد از جمعیت لهستان در بخش آزاد، ۳۰ درصد به صنعت و تولید و ۱۰ درصد باقی مانده به بخش کشاورزی تعلق دارند. اگرچه لهستان یکی از اعضای بازار واحد اتحادیه اروپا است، اما این کشور یورو را به عنوان ارز قانونی قبول نکرده و واحد پول خود - złoty لهستانی (ZL, PLN) را حفظ کرده است.
آیا مهاجرت به لهستان برای من مناسب است؟
اگر به فکر مهاجرت به کشور لهستان هستید، احتمالاً از خود میپرسید: آیا لهستان کشوری گران است؟ بعد از آن نیز موضوعات فرهنگ و شرایط استفاده از خدمات رفاهی به ذهنتان خطور خواهد کرد.
خبر خوب این است که زندگی در لهستان خیلی پرهزینه نیست. در واقع، هزینه زندگی در ورشو - پایتخت و گرانترین مکان برای انتخاب - در رتبهبندی مجله Mercer ۲۰۲۰ Cost of Living در رتبه ۱۶۹ قرار دارد. این یعنی یک شهروند ایرانی با داشتن درآمدی متوسط رو به پایین به راحتی میتواند در این کشور زندگی کند.
از طرفی، شاخص اقتصادی این کشور و همچنین قدرت خرید مردم به ترتیب در رتبههای ششم و پنجم اتحادیه اروپا قرار دارد و دانشگاههای آن نیز جزو بهترین مراکز آموزشی در اروپا میباشند. روی هم رفته، اگر درآمد متوسطی داشته باشید و بتوانید شغلی برای خود در این کشور دست و پا کنید، زندگی در لهستان برایتان لذتبخش خواهد بود.
چالش های مهاجرت به لهستان
همانطور که میدانید هر کشوری مزایا و معایب خود را دارد که لهستان نیز از این قاعده مستثنی نیست. از مهمترین چالشهایی که ممکن است در سفر به لهستان با آنها مواجه شوید عبارتاند از:
- تاثیر گذاری کلیسا در زندگی اجتماعی مردم
- بالا بودن مالیات
- سیستم تحصیل قدیمی
- بالا بودن قیمت بنزین و پوشاک
- طولانی بودن ساعات کاری
- طاقت فرسا بودن فصل سرما
- سخت بودن زبان این کشور
- وجود فساد زیاد و رشوهگیریهای فراوان
همانطور که مشاهده میکنید، مانند هر کشور دیگری، لهستان نیز چالشهای زیادی را برای مهاجران و افرادی که با فرهنگ این کشور آشنا نیستند به همراه دارد. بنابراین، پیش از سفر به این کشور حتما در خصوص چالشهای پیش روی آن مطالعه کنید.
راه های مهاجرت به لهستان
مهاجرت به کشور لهستان خیلی سخت نیست و اگر با یک وکیل حقوقی خوب مشاوره کنید، به راحتی میتوانید ظرف چند ما ویزای این کشور را دریافت کنید. از راحتترین روشهای مهاجرت به این کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مهاجرت به لهستان از طریق تحصیل
- مهاجرت به لهستان از طریق سرمایه گذاری
- مهاجرت به لهستان از طریق خرید ملک
- مهاجرت به لهستان از طریق کار
- مهاجرت به لهستان از طریق ثبت شرکت
- مهاجرت به لهستان از طریق ازدواج
مهاجرت به لهستان از طریق تحصیل
همانند اغلب کشورهای مهاجرپذیر، لهستان نیز امکان تحصیل در این کشور را برای خارجیان فراهم کرده است. برای مهاجرت از این طریق بایستی مراحی چون شرکت در آزمونهای مختلف، مدرک زبان و ... را طی کرد. اما، طبق قوانین کشورهای عضو اتحادیه اروپا، اجازه اقامت بعد از تحصیل در لهستان به ملیت شما بستگی دارد.
دانشجویان خارجی اتحادیه اروپا / EEA و سوئیس ممکن است پس از فارغالتحصیلی بدون محدودیت در لهستان کار کنند. اما، این شرایط برای فارغالتحصیلان کشورهای غیرعضو بستگی به شرایط کاملا خاص دارد. یکی از این شرایط این است که شما باید ثابت کنید که از نظر مالی قادر به زندگی در لهستان بدون کمک دولت هستید.
مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزا برای مهاجرت تحصیلی به لهستان عبارتند از:
- فرم تکمیل شده ویزای تحصیلی لهستان
- آخرین مدارک تحصیلی و ریز نمرات به همراه ترجمه رسمی آنها
- عکس پاسپورتی جدید
- مدارک اثبات تمکن مالی برای تأمین هزینه تحصیل و هزینه زندگی در لهستان
- مدارک بیمه درمانی مسافرتی
- مدرک زبان
- پاسپورت معتبر با حداقل ۶ ماه اعتبار
- نامه رسمی پذیرش از دانشگاه لهستانی
- رزومه تحصیلی
- مدارک محل اقامت در لهستان
- مدارک سفر شامل بلیط هواپیما
مهاجرت به لهستان از طریق سرمایه گذاری
دولت لهستان اقامت موقت را به سرمایهگذارانی که بتوانند یک استارتاپ تجارتی در این کشور راهاندازی کنند، ارائه میدهد. اساساً سرمایهگذار باید یک فعالیت تجاری راهاندازی کند و نشان دهد که حداقل ۱۵۰۰۰ یورو در سال درآمد ایجاد میکند تا واجد شرایط مجوز اقامت موقت باشد. لازم به ذکر است که فرد متقاضی ابتدا باید مبلغ ۱۰۰۰۰۰ هزار دلار را نیز به عنوان پیش پرداخت به اداره مهاجرت لهستان پرداخت کند.
در صورتی که فرد متقاضی موفق به کسب درآمدی بیش از ۱۵۰۰۰ یورو گردد، میتواند مدت زمان اقامت موقت خود را تمدید کند. مهاجران همچنین میتوانند در املاک و مستغلات به عنوان یک تجارت سرمایهگذاری کنند. با گذشت ۳ سال از زمان دریافت مجوز موقت، فرد خارجی میتواند برای اقامت دائم در لهستان اقدام کند. پس از ۳ سال اقامت دائم نیز، فرد خارجی میتواند برای تابعیت لهستان درخواست دهد. تابعیت از طریق سرمایهگذاری نیز با صلاحدید دولت امکانپذیر است. البته، این روند آنقدرها هم ساده نیست، اما در گذشته سرمایهگذارانی که بیش از ۱ میلیون یورو در اقتصاد لهستان سرمایهگذاری کرده بودند، میتوانستند تابعیت دریافت کنند. پاسپورت لهستان یکی از بهترین پاسپورتهای جهان با سفر بدون ویزا به ایالات متحده و آزادی رفت و آمد در اتحادیه اروپا است.
مهاجرت به لهستان از طریق خرید ملک
قاعده کلی این است که یک خارجی که یک ملک را در لهستان خریداری میکند، باید مجوز بگیرد، که این امر تنها به وسیله تصمیم اجرایی صادر شده توسط وزیر امور داخلی لهستان امکانپذیر است. با این حال، این تعهد برای دستیابی به یک بلوک مسکونی مستقل، یعنی دستیابی به یک آپارتمان در یک بلوک آپارتمانی یا یک خانه مجزا، اعمال نمیشود. در این مورد، یک خارجی میتواند آزادانه یک آپارتمان مستقل به نام خود خریداری کند. همچنین، مالک برای داشتن گاراژ شخصی، حیاط مستقل و هر چیزی که موجب ارتقای شرایط رفاهی ملک شود، نیازی به اخذ مجوز ندارد.
همچنین، زمانی که یک فرد خارجی حداقل ۵ سال از اعطای اجازه اقامت دائمش گذشته باشد، به راحتی میتواند بدون مجوز ملک خریداری کند. لهستان جزو کشورهایی است که اجازه خرید ملک به اتباع خارجی را میدهد که خیلی از افراد با این کار اقامت این کشور را به دست میآورند.
مهاجرت به لهستان از طریق کار
شرکتهایی که مجوز خود را براساس مسئولیت محدود، سهامی خاص و یا سهامی محدود دریافت کردهاند، اجازه دارند برای کارگران خود ویزا ترتیب دهند. ویزای کاری لهستان مربوطه موسوم به مجوز کار C است. این نوع ویزا تنها برای کارکنانی صادر میشود که بیش از ۳۰ روز برای یک کارفرمای لهستانی کار میکنند، و تا زمانی که شرایط استخدام آنها با شرایط مقرر در قانون کار لهستان مطابقت داشته باشد اعتبار دارد. مجوزها توسط استانداری هر شهر صادر میشود. مجوز کار حداکثر یک سال اعتبار دارد و تنها در صورتی معتبر است که متقاضی فقط کار مشخص شده در مجوز را انجام دهد.
ساکنان غیر اتحادیه اروپا در صورت تمایل به کار در لهستان باید برای مجوز کار اقدام کنند. البته، استثناعاتی نیز در این نوع ویزا وجود دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- افرادی که وضعیت پناهندگی دارند
- ساکنان دائم لهستان
- ذینفعان حمایت موقت یا بشردوستانه از لهستان
- قربانیان قاچاق انسان
- افرادی که حداقل ۳۰ روز در سال تحقیقات علمی انجام میدهند
مهاجرت به لهستان از طریق ثبت شرکت
بسیاری از مهاجران از قانون ثبت شرکت به عنوان فرصتی استثنایی برای دریافت اقامت لهستان استفاده میکنند. ثبت شرکت در لهستان به شما امکان اقامت در قلمرو آن را میدهد؛ به گونهای که ابتدا درآمد شرکت بر اساس نوع ویزای ملی "D" (بیزینس، کار) باید به حد نصاب برسد. بعد از اینکه وزارت کار لهستان چشمانداز فعالیت تجاری شرکت شما را بر اساس سود، تعداد استخدام کارمندان و غیره تایید کرد، میتوانید برای ثبت آن درخواست دهید. به این نوع درخواست اجازه اقامت موقت (TRP) میگویند.
مجوز اقامت موقت به خارجییان اجازه میدهد تا بدون محدودیت از مرزهای لهستان عبور کنند. علاوه بر این، شما قادر خواهید بود در هر ۶ ماه تا ۹۰ روز در سایر کشورهای منطقه شینگن اقامت کنید. لازم به ذکر است که ویزای ملی لهستان فقط به اعضای اصلی هیئت مدیره داده میشود؛ از این رو، به سهامداران هیچ ویزایی تعلق نمیگیرد. ویزای موقت شرکتی بر اساس مجوز کار داده میشود که ممکن است در دو نوع ترجیحی و فرمانداری خلاصه شود.
مهاجرت به لهستان از طریق ازدواج
یکی دیگر از روشهای دریافت اقامت لهستان، مقوله ازدواج است. برای دریافت تابعیت لهستان، یک خارجی باید حداقل به مدت ۳ سال با یک شهروند لهستانی ازدواج کند و حداقل ۲ سال به طور قانونی و بدون وقفه تحت مجوز اقامت دائم در لهستان اقامت داشته باشد. همچنین فرد خارجی موظف است در این ۳ سال به زبان لهستانی تا حدودی تسلط یابد. با این حال، برای دریافت اجازه اقامت دائم، متقاضی باید ابتدا اجازه اقامت موقت بر اساس ازدواج با یک شهروند لهستانی را دریافت کند.
مهاجرت به لهستان از طریق پناهندگی
موقعیت جغرافیایی لهستان به گونهای است که نقطه حائلی بین لبه غربی اتحاد جماهیر شوروی سابق و اروپای غربی (ثروتمند) میباشد؛ امری که این کشور را به یک منطقه ترانزیتی شلوغ تبدیل میکند که هم توسط مهاجران اقتصادی و هم توسط پناهجویان مورد استفاده قرار می گیرد. با این حال، دولت لهستان متعاقباً شروع به بستن مرزهای خود کرده است، اما با این وجود یک کشور ترانزیتی مهم باقی مانده و سالانه تعداد زیادی از پناهجویان به طور غیرقانونی وارد مرزهای این کشور میشوند.
طبق قوانین اتحادیه ژنو، افرادی که از نظر نژادی، قومیتی، عضویت در گروههای سیاسی، گرایشات جنسی و غیره در کشور خود تحت فشار دولت هستند و از نظر جانی و مالی خطرات زیادی آنها را تهدید میکند، قادر به ارائه درخواست پناهندگی به کشورهایی که عضو این اتحادیه هستند، میباشند. از آنجایی که این روش تبعات جانی، مالی و سیاسی سنگینی به همراه دارد، این وبسایت تمایلی برای ارائه راهکارهای دریافت اقامت از این طریق ندارد.
قوانین مهاجرت به لهستان
طبیعتا هر کشوری برای پذیرش مهاجر قوانین خاص خود را دارد؛ اما، با توجه به این که کشورهای عضو اتحادیه اروپا همگی متعهد به تبعیت از یک قانون واحد شدهاند، قوانین کشورهای عضو این اتحادیه تقریبا یکسان میباشد. لهستان نیز یکی از اعضای همین اتحادیه بوده و همانطور که در بخش قبلی ذکر کردیم از تمامی قوانین مهاجرتی اتحادیه اروپا تبعیت میکند.
اما، باز هم خالی از لطف نیست که به برخی از قوانین مهاجرتی کشور لهستان اشاره کنیم.
- اعطای اقامت لهستان به افرادی که برنامه کار یا سرمایهگذاری بیش از ۱۲ ماه را دارند.
- داشتن بیمه بهداشتی
- داشتن منابع مالی کافی برای زندگی
- قرار گرفتن وضعیت تمدید اقامت به مدت ۵ سال
- امکان درخواست ویزای همراه برای خود و همراهان پس از گذشت یک دوره ۱۲ ماهه (صرفا به والدین و همسر و فرزندان تعلق میگیرد)
- اعطای اقامت دائم تنها به افرادی که ۳ سال در لهستان زندگی کرده باشند
- مشخص بودن جزئیات منبع درآمدی فرد در لهستان
- داشتن پاسپورت معتبر و تمامی مدارک لازم
- مدرک زبان
- صدور پاسپورت لهستان بعد از ۱۰ سال زندگی در خاک این کشور
- تبعیت از سیستم خون، اعطای اقامت و تابعیت لهستان به فرزندان تازه متولد شدهای که یکی از والدین آنها تبعه لهستان باشند.
هزینه مهاجرت به لهستان
این مسئله بستگی به نوع سفر شما دارد؛ چراکه هزینه مهاجرت به لهستان از طرق مختلف شامل یک سری هزینههای خاص میشود. اما] به طور کلی و با یک حساب سرانگشتی هزینههای مهاجرت به این کشور و درخواست اقامت به شرح زیر میباشند:
- پرداخت ۵۰ PLN در صورت درخواست مجوز کار برای مدت حداکثر ۳ ماه،
- پرداخت ۱۰۰ PLN در صورت درخواست مجوز کار برای مدت بیشتر از ۳ ماه
- پرداخت هزینه تمبر به مبلغ ۴۴۰ PLN برای دریافت اقامت
- پرداخت هزینه صدور کارت اقامت لهستان به مبلغ ۵۰ PLN
هزینههای دیگر شامل:
- هزینههای امتحان زبان
- هزینه بلیط
- هزینه هتل
- هزینه وکیل حقوقی
مزایا و معایب مهاجرت به لهستان
کشور لهستان یکی از ناشناختهترین کشورهای مهاجرپذیر برای داوطلبان ایرانی به شمار میآید. اغلب متقاضیان در کشور تنها چند کشور معروف مانند ترکیه، آلمان، کانادا و استرالیا را میشناسند که همین مسئله شاید به ضرر آنها تمام شود؛ چراکه قطعا از فرصتهای بی نظیری که در کشور لهستان برایشان مهیا خواهد بود غافل میمانند. در ادامه برخی از مزایا و معایب زندگی در کشور لهستان را به شما دوستان معرفی میکنیم.
مزایای مهاجرت به لهستان
- تحصیل بیدردسر:
تحصیل در کشور لهستان سالانه ۴۰۰۰ دلار هزینه را در برخواهد داشت که این رقم نسبت به کشورهای یاد شده بسیار پایینتر است
- هزینه کم زندگی:
در بدترین شرایط، هزینه زندگی متوسط در کشور لهستان تقریبا سالانه ۸۰۰۰ دلار خواهد بود
- اشتغال زیاد و نرخ بیکاری کم:
با توجه به جمعیت پایین کشور لهستان، برای تمامی سرپرستان خانوار این کشور فرصت شغلی مناسب وجود دارد.
- درآمد آسان:
درآمد متوسط هر کارمند در کشور لهستان بین ۸۰۰ الی ۱۶۰۰ یورو میباشد
- امنیت بالا:
امنیت اجتماعی بالا از جمله دزدی کم، عدم وجود اراذل و اوباش و ...
- سیستم حمل و نقل مناسب
- کیفیت بالای خدمات درمانی
- اجاره خانه کم نسبت به درآمد هر شهروند لهستانی:
میانگین اجاره خانه در بهترین مناطق لهستان برای خانههای بین ۶۰ الی ۹۰ متری بین ۲۵۰ الی ۵۰۰ یورو است که میزان نسبت به درآمد ۱۶۰۰ دلاری هر فرد کاملا منطقی به نظر میرسد.
معایب مهاجرت به لهستان
- بوروکراسی اداری:
وجود کاغذبازیهای اداری زیاد برای انتقال سند، خرید خودرو، خرید ملک و ...
- آب و هوای سرد زمستانی:
البته، آب و هوای بهاری در این کشور بسیار دلچسب است
- کیفیت پایین خدمات درمانی دولتی
- زبان سخت
- مالیات زیاد
- نبود صمیمت کم بین شهروندان
سوالات متداول درباره مهاجرت به لهستان
اگر درآمد متوسطی داشته باشید و بتوانید شغلی برای خود در این کشور دست و پا کنید، زندگی در لهستان برایتان لذت بخش خواهد بود.
هزینه مهاجرت به کشور لهستان با توجه به هزینه های اداری و حقوقی بین ۶۰۰ الی ۸۰۰ دلار می باشد.
سرمایه گذاری، تحصیل، کار
مانند هر کشور عضو اتحادیه اروپا برای مهاجرت به لهستان نیاز به تمکن مالی، مدرک زبان، پاسپورت معتبر و ... می باشد.