ثبت شرکت در ایرلند
رشد اقتصادی و نرخ تورم اندک موجب شده است تا در دهههای اخیر، ثبت شرکت در ایرلند به یکی از راههای محبوب و پرطرفدار برای سرمایهگذاری و مهاجرت به این کشور تبدیل شود.ایرلند یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است که هرساله رشد اقتصادی درخورتوجهی را تجربه میکند. سرمایهگذاری و ثبت شرکت در این کشور با مزایای بسیاری مانند انتقال آزادانه خدمات و سرمایه در سطح اروپا و مالیات و هزینههای کم ثبت شرکت در ایرلند است. نکته مهم این است که با ۵ سال اقامت موقت در ایرلند، میتوان برای اخذ اقامت دائم این کشور درخواست داد.تاکنون، بیش از 1200 شرکت و کسبوکار خارجی در ایرلند شروع به فعالیت کردهاند که بسیاری از آنها مانند اینتل و فایزر رشد و پیشرفت زیادی کردهاند و در سطح جهانی شهرت یافتهاند.در این مقاله، درباره انواع شرکتها در ایرلند و قوانین و شرایط ثبت شرکت در این کشور و مدارک لازم برای این کار صحبت خواهیم کرد. همچنین، پس از مرور مراحل ثبت شرکت در ایرلند، مزایا و معایب آن را توضیح خواهیم داد.
قوانین ثبت شرکت در ایرلند
قوانین ثبت شرکت در ایرلند به نوع و نحوه فعالیت اقتصادی شرکت بستگی دارد. بااینحال، برای ثبت شرکت در این کشور چند قاعده کلی وجود دارد که درصورت رعایت آنها، به شما اجازه فعالیت داده میشود.
برخی از قوانین ثبت شرکت در ایرلند عبارتاند از:
- برای ثبت شرکت باید به سن قانونی رسیده و حداقل 18 سال داشته باشید.
- هر شرکت ثبتشده در ایرلند برای شروع فعالیت خود باید مجوز فعالیت تجاری داشته باشد.
- هر شرکت باید حداقل برای ۲ نفر شهروند ایرلندی شغل ایجاد کند.
انواع شرکت در ایرلند
نوع مالکیت عامل تعیینکننده برای دستهبندی انواع شرکت در ایرلند محسوب میشود. شرکت خصوصی با سهام محدود، شرکت سهامی، شرکت تضامنی و شرکت غیرانتفاعی برخی از این شرکتها هستند که هرکدام قواعد و ضوابط خاص خود را دارند. درادامه، انواع شرکت در ایرلند را بررسی میکنیم.
شرکت خصوصی با سهام محدود (LTD)
شرکت خصوصی با سهام محدود (LTD) یکی از رایجترین انواع شرکت در ایرلند است که میتواند یک یا چند نفر مالک داشته باشد و سهام آن در بازار عمومی سهام معامله نمیشود. این نوع شرکت با واژه Limited یا LTD بهصورت جهانی و در ایرلند با پسوند Teoranta یا TEO شناخته میشود.
شرکت خصوصی با سهام محدود بهگونهای است که مالکان آن بهاندازه میزان سهم خود دربرابر بدهیهای شرکت مسئولاند. این نوع شرکت برای فعالیت محدودیتی ندارد و میتواند هرگونه فعالیت اقتصادی در ایرلند انجام دهد.
شرکت تضامنی (ULC)
شرکت تضامنی شرکتی دولتی یا خصوصی است که با پسوند ULC شناخته میشود. برخلاف شرکت با سهام محدود، تمام مالکان شرکت تضامنی دربرابر بدهیهای این شرکت به یک اندازه مسئولیت دارند.
شرکت سهامی عام (PLC)
شرکت سهامی عام (PLC) برای راهاندازی کسبوکارهای بزرگ و با سرمایه اولیه زیاد مناسب است. این شرکت در سطح بینالملل با پسوند PLC و در ایرلند با پسوند CPT (مخفف عبارت Cuideachta Phoibli Theoranta) شناخته میشود.
سهام این نوع شرکت امکان عرضه عمومی در بازار بورس اوراق بهادار ایرلند را دارد و در ابتدا نیازمند حداقل 25هزار یورو سرمایه اولیه است که 25درصد آن در ابتدای فعالیت باید پرداخت شود. شرکت سهامی برای ثبت رسمی باید حداقل ۷ نفر عضو داشته باشد؛ اما حداکثری برای تعداد اعضا وجود ندارد.
شرکت غیرانتفاعی (CLG)
شرکت با ضمانت محدود یا شرکت غیرانتفاعی (CLG) در حوزه خیریهها، پروژههای اجتماعی، انجمنها و سایر ارگانهای مرتبط فعالیت میکنند و سود حاصل از آن را بین اعضای خود تقسیم نمیکنند. سود شرکت غیرانتفاعی صرف اهداف ذکرشده در اساسنامه آن میشود.
شرکت با فعالیت معین (DAC)
شرکت با فعالیت معین (DAC) باید حداقل ۲ نفر مدیر یا صاحبامتیاز داشته باشد و تنها فعالیتهای تجاری و اقتصادی ذکرشده در اساسنامه خود را میتواند انجام دهد.
دفاتر نمایندگی و شعب
دفاتر نمایندگی و شعب یکی دیگر از انواع شرکت تجاری در ایرلند است که به شرکت خارجی اجازه میدهد تا ازطریق دریافت نمایندگی، در این کشور فعالیت کند. هیئتمدیره یا رؤسای شعبه اصلی شرکت باید ۱ نفر نماینده قانونی تعیین کنند تا مسئولیت مدیریت امور شعبه را در ایرلند برعهده بگیرد.
ویزای مورد نیاز برای ثبت شرکت در ایرلند
هر سرمایهگذار خارجی برای ورود به کشور ایرلند و شروع کسبوکار و ثبت شرکت، باید در ابتدا ویزای اقامت موقت این کشور را دریافت کند. ویزای مورد نیاز برای ثبت شرکت در ایرلند ویزای سرمایهگذاری است.
مدارک و شرایط لازم برای ویزای ثبت شرکت در ایرلند عبارت اند از:
- حداقل ۲میلیون یورو دارایی خالص باید داشته باشید و مالکیت ۱۰۰درصدی آن برای خودتان باشد. این سرمایهگذاری میتواند در تراستهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات ایرلندی (REIT) تقسیم شود.
- فعالیتهای مالی خود را در 12 ماه گذشته با جزئیاتی مانند میزان درآمد شخصی و سالانه، استخدامها، پاداشها، کمیسیونها یا ارث دریافتشده را شفاف توضیح دهید.
- هر سرمایهگذاریای که تاکنون انجام دادهاید، با جزئیات ذکر کنید.
- نوع وامهای دریافتی بههمراه شرایط و اقساط آن را ارائه دهید.
- با گواهی تمکن مالی و اثبات منبع سرمایه باید نشان دهید که چگونه هزینههای مربوط به سرمایهگذاری را بهدست آوردهاید و منبع سرمایهتان چیست.
- نامه یا بیانیهای شخصی از دلیل و هدف فعالیتتان در کشور ایرلند داشته باشید.
با ثبت درخواست ویزا و ارائه این مدارک بههمراه مدارک هویتی خود و خانوادهتان به سفارت ایرلند، ویزای کوتاهمدت ۲ساله سرمایهگذاری این کشور را میتوانید دریافت کنید.
مراحل ثبت شرکت در ایرلند
برای ثبت شرکت در ایرلند، باید مراحل خاصی را طبق ساختار قانونی این کشور طی کنید. پس از طیکردن تمام مراحل، شرکت شما در ایرلند ثبت میشود و فعالیت تجاری خود را در این کشور میتوانید آغاز کنید.
مراحل ثبت شرکت در ایرلند عبارتاند از:
۱. ارائه طرح تجاری (بیزینس پلن)
اولین قدم برای ثبت شرکت در ایرلند، تهیه طرح تجاری (بیزینس پلن) کسبوکارتان است. شما باید طرح تجاریای داشته باشید که ایده و برنامهتان را برای هدف و حوزه فعالیت شرکت مشخص کند. با تایید بیزنس پلن در اداره ثبت شرکتهای ایرلند (CRO)، میتوانید اقدامات بعدی را برای ثبت شرکت انجام دهید.
۲. انتخاب نام
قدم بعدی انتخاب نام مناسب و منحصربهفرد برای شرکت است. این نام باید مطابق با دستورالعمل تعیینشده اداره ثبت شرکتها (CRO) باشد و مشابه نام شرکتهای مشغول به فعالیت نباشد. سپس برای ثبت آن، باید به اداره ثبت شرکتها درخواست دهید. با مراجعه به وبسایت این اداره، میتوانید از مناسببودن نام مدنظرتان مطمئن شوید.
۳. تعیین نحوه مالکیت
پس از انتخاب نام مناسب، باید نحوه مالکیت و ساختار حقوقی شرکت را تعیین کنید. از میان انواع مختلف شرکت در ایرلند، نحوه مالکیتی را برگزینید که مناسب شیوه تجارت و کسبوکارتان است. بسته به زمینه فعالیت و سرمایه اولیهتان، میتوانید شرکت سهامی یا شرکت خصوصی راهاندازی کنید.
۴. تنظیم نشانی دفتر
شرکت شما باید دفتر ثبتشده در ایرلند داشته باشد تا بتوانید فعالیتتان را آغاز کنید. پیش از ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها، محل فعالیت خود را مشخص کنید و نشانی آن را به اداره یادشده ارائه دهید تا مشخص شود درصورت تایید شرکت، میخواهید در کدام منطقه فعالیت اقتصادی انجام دهید.
۵. تدوین اساسنامه
مرحله بعد تدوین اساسنامه برای شرکت است که باید مالکان و مدیران آن را بههمراه ضوابط و قوانینی مشخص کنید که باید پیروی شود. در اساسنامه، میزان سهم مالکان و وظایف هر فرد باید بهطور دقیق تعیین شده باشد.
۶. تکمیل درخواست ثبت
در این مرحله، باید تمام فرمهای درخواستشده در وبسایت اداره ثبت شرکتهای ایرلند (CRO) را تکمیل و بههمراه اساسنامه و دیگر مدارک شرکت در سامانه CRO ثبت کنید و هزینههای مربوط به ثبت را بپردازید.
۷. دریافت کد مالیاتی
پس از ثبت شرکت، باید برای فعالیت تجاری خود کد مالیاتی (TRN) دریافت کنید. شماره ثبت مالیاتی شرکتتان را میتوانید از مرجع مالیاتی ایرلند دریافت و شرکت خود را برای مالیات شرکت و مالیات کارفرما (درصورت استخدام کارمندان) و سایر مالیاتهای مرتبط ثبتنام کنید.
۸. افتتاح حساب بانکی
بهمنظور شروع فعالیت اقتصادی خود، باید برای شرکتتان حساب تجاری در بانکهای ایرلند باز کنید. بیشتر بانکهای این کشور برای افتتاح حساب به مدرک ثبت شرکت و مدارک شناسایی و جزئیات مربوط به فعالیتهای شرکت نیاز دارند.
۹. تعیین نماینده
نماینده شرکت شخصی است که مدیران وی را باید برای نظارت بر امور اداری شرکت تعیین کنند. نماینده ممکن است یکی از مدیران یا مالکان شرکت باشد؛ اما اگر شرکت فقط ۱ نفر مدیر داشته باشد، نماینده باید شخص دیگری باشد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت در ایرلند
برای ثبت شرکت در ایرلند علاوهبر مراحل ذکرشده، باید مدارک لازم برای ثبت را تهیه کنید و به اداره مرتبط ارائه دهید.
مدارک لازم برای ثبت شرکت در ایرلند ازاینقرارند:
- اصل و کپی مدارک هویتی (پاسپورت و شناسنامه)
- عکس پرسنلی
- اسناد تمکن مالی
- اطلاعات مدیران و مالکان و نماینده
- گواهی پرداخت سرمایه شرکت
- گواهی تعیین نام شرکت
- ارائه طرح تجاری (بیزینس پلن)
- اساسنامه شرکت
- وثیقه بند 137: هر سرمایهگذار خارجی که بخواهد در کشور ایرلند شرکت ثبت کند، باید وثیقه بند 137 را فراهم کند. این وثیقه بدینمعنا است که شرکت ایرلندی که یکی از مدیرانش مقیم منطقه اقتصادی اروپا نباشد، اوراق قرضهای را برای بیمهکردن شرکت شما دربرابر نقض برخی از قوانین شرکتهای ایرلندی ارائه دهد.
- شماره شناسایی (VIN): برای راهاندازی شرکت خود در ایرلند، به شماره شناسایی تاییدشده (VIN) نیاز دارید. هدف از این شماره تایید هویت شما بهعنوان مدیر یا مالک شرکت است. برای دریافت این شماره، باید به سامانه اداره ثبت شرکتها (CRO) مراجعه و فرم VIF را تکمیل کنید یا برای مشاوره به یکی از عوامل شرکت، مانند حسابدار آنلاین، درخواست دهید.
هزینه ثبت شرکت در ایرلند
ثبت شرکت در کشور ایرلند بهغیر از سرمایه اولیه، به هزینههای جداگانهای نیاز دارد. بهطور کلی، هزینه ثبت شرکت در این کشور حدود 10۲۲ یورو است که شامل 50 یورو هزینه درخواست ثبت شرکت، 199 یورو هزینه تشکیل شرکت برونسپاری، سالانه 299 یورو هزینه نماینده حرفهای شرکت، 399 یورو هزینههای دفتر مجازی و 75 یورو هزینه مهر شرکت است.
ناگفته نماند که تمام این هزینهها تقریبی و ممکن است باتوجهبه وضعیت اقتصادی تغییر کنند. همچنین، تمام هزینهها مشمول مالیات بر ارزش افزوده میشوند.
مالیات ثبت شرکت در ایرلند
نرخ مالیات ثبت شرکت در ایرلند 12.5درصد است که درمقایسهبا دیگر کشورهای اروپایی، میزان زیادی محسوب نمیشود. برای ثبت شرکت و فعالیت اقتصادی در این کشور، باید حداقل ۴ نوع مالیات مختلف بپردازید. این مالیاتها عبارتاند از:
- مالیات شرکت: مالیات اصلی شرکت مالیاتی است که طبق سود حاصل از شرکتهای ایرلند محاسبه میشود و همان نرخ 12.5درصد است.
- مالیات بر ارزش افزوده (VAT): مالیات بر ارزش افزوده (VAT) نوعی مالیات بر مصرف است که روی ارزش اغلب کالاها و خدمات در کشور ایرلند محاسبه میشود.
- مالیات بر قراردادهای مرتبط (RCT): برخی از فعالیتهای اقتصادی، مانند پروژههای مربوط به ساختوساز در کشور ایرلند مشمول مالیات بر قراردادهای مرتبط (RCT) میشوند.
- پرداخت کارفرمایان: پرداخت کارفرمایان مشمول کسر مالیات بر درآمد کارکنان شرکت است که مسئول یا کارفرمای آن شرکت باید بپردازد.
در بعضی مواقع، کسبوکارهای مختلف و شرکتهای ایرلند از پرداخت مالیات معافاند. یکی از این طرحها، طرح حمایت از شرکتهای نوپا است که در آن شرکتهای نوپا و استارتاپها درصورت واجدشرایطبودن، در ۳ سال اول فعالیت خود الزامی برای پرداخت مالیات ندارند.
طرح تشویقی اشتغال و سرمایهگذاری یکی دیگر از طرحهای معافیتی است که هدف آن حمایت مالی از شرکتهای کوچک و متوسط است. طبق این طرح، سرمایهگذاران واجدشرایط میتوانند معادل درصدی از سرمایهگذاری خود از مالیات بر درآمد را مطالبه کنند و پس بگیرند.
شرکتهایی که در فعالیتهای مربوط به تحقیقوتوسعه مشغولاند، میتوانند برای معافیت مالیاتی درخواست دهند. این طرح معافیتی به شرکتها اجازه میدهد تا بدهی مالیاتی خود را کاهش دهند یا بازپرداخت نقدی آن را دریافت کنند.
دریافت اقامت از طریق ثبت شرکت در ایرلند
دریافت اقامت از طریق ثبت شرکت در ایرلند امکانپذیر است. اقامت در این کشور به ۲ دسته کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم میشود. کارآفرینان تازهکار و متقاضیان ثبت شرکت و خانواده آنان در ابتدا اجازه اقامت ۲ساله دریافت میکنند.
با ثبت شرکت در ایرلند، میتوانید بههمراه همسر و شریک زندگی و فرزندان کوچکتر از سن قانونی خود به این کشور وارد شوید. ناگفته نماند که در شرایط ویژه، فرزندان بین 18 تا 24 سال شما هم میتوانند برای دریافت اقامت ایرلند درخواست دهند.
پس از اتمام زمان اقامت ۲ساله، این مجوز میتواند برای ۳ سال دیگر هم تمدید شود. پس از ۵ سال درصورت پرداخت بهموقع مالیاتها، میتوانید برای اقامت طولانیمدت خود و خانوادهتان در ایرلند اقدام کنید.
مدت زمان ثبت شرکت در ایرلند
مدت زمان ثبت شرکت در ایرلند باتوجهبه دریافت ویزای سرمایهگذاری شما متفاوت است. پس از دریافت ویزای ایرلند و ورود به این کشور، درخواست خود را برای ثبت شرکتتان در اداره ثبت شرکتها (CRO) میتوانید ثبت کنید. پردازش این درخواست معمولا بین ۳ تا ۴ روز بهطول میانجامد.
پس از تایید درخواست، باید برای شرکت دفتر انتخاب و حساب بانکی افتتاح کنید که ممکن است بین چند روز تا چند هفته زمان ببرد. بهطور کلی، ۳ تا ۵ هفته پس از ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها (CRO) میتوانید فعالیت اقتصادی شرکت خود را آغاز کنید.
مزایای ثبت شرکت در ایرلند
ثبت شرکت در ایرلند بهدلیل حضور این کشور در بازار اقتصادی اتحادیه اروپا و اقتصاد روبهرشدش مزایای زیادی دارد. مزایای ثبت شرکت در ایرلند بدینشرحاند:
نرخ اندک مالیات
ایرلند یکی از کمترین نرخهای مالیات شرکتی را در اروپا دارد و همین موضوع باعث میشود تا به کشوری جذاب برای مشاغلی تبدیل شود که بهدنبال مزایای مالیاتیاند. نرخ استاندارد مالیات شرکتی 12.5درصد است و برخی از فعالیتها احتمال دارد مشمول نرخهای کمتری شوند.
اقتصاد آزاد اتحادیه اروپا
شرکتهای ثبتشده در ایرلند بهدلیل عضویت این کشور در منطقه آزاد اقتصادی اتحادیه اروپا، به بازار وسیع اروپا دسترسی دارند. این موضوع برای کسبوکارهای فعال در حوزه تجارت بینالملل بسیار مهم است.
زبان انگلیسی
تقریبا تمام نیروی کار فعال در کشور ایرلند انگلیسیزبان هستند و همین موجب میشود تا هنگام ثبت شرکت و فعالیتهای مربوط به آن، به یادگیری زبان دیگر نیازی نباشد و ارتباطات تسهیل شود.
قوانین تثبیتشده
ایرلند چهارچوب قانونی تثبیتشدهای دارد که محیط تجاری پیشبینیپذیر و باثباتی را برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی فراهم میکند.
معایب ثبت شرکت در ایرلند
ثبت شرکت در ایرلند مانند هر کشور دیگری معایب خود را دارد که باتوجهبه نوع سرمایهگذاری و حوزه فعالیت شرکتتان، باید آنها را بررسی کنید و برای ثبت شرکت در ایرلند تصمیم بگیرید. معایب ثبت شرکت در ایرلند عبارتاند از:
هزینههای زیاد زندگی
درحالیکه نرخ مالیات شرکتها در ایرلند اندک است، هزینه زندگی در این کشور، بهویژه در شهرهایی مانند دوبلین، نسبتا زیاد است.
جمعیت کم و کمبود نیروی کار
کشور ایرلند مساحت زیادی ندارد و جمعیت آن کم است. علاوهبراین، رشد جمعیتی چندانی ندارد و همین امر سبب میشود تا نیروی کار کافی در ایرلند وجود نداشته باشد.
آسیبپذیری اقتصادی
اقتصاد ایرلند با وجود قدرتمندبودن، دربرابر شرایط اقتصادی جهانی حساس است. عوامل خارجی مانند بحرانهای اقتصادی و مربوط به تجارت بینالمللی ممکن است بر کسبوکارها و شرکتهای فعال ایرلند تاثیر بگذارند.
جمعبندی
باتوجهبه رشد اقتصادی زیاد و مالیات کم و شرایط اقامتی مناسب، کشور ایرلند به یکی از مقاصد محبوب برای سرمایهگذاری خارجی و ثبت شرکت تبدیل شده است. تاکنون بیش از 1200 کسبوکار خارجی در این کشور راهاندازی شدهاند که برخی از آنها شهرت جهانی پیدا کردهاند.
انواع شرکت در ایرلند عبارتاند از: شرکت خصوصی با سهام محدود، شرکت تضامنی، شرکت سهامی عام، شرکت غیرانتفاعی، شرکت با فعالیت معین و دفاتر نمایندگی و شعب. هرکدام از این شرکتها قوانین و شرایط ویژه خود را دارند. باتوجهبه حوزه و نحوه فعالیت اقتصادی خود، میتوانید نوع شرکت مناسب کسبوکارتان را انتخاب کنید.
برای ثبت شرکت در ایرلند، باید ویزای سرمایهگذاری این کشور را دریافت کنید تا پسازآن اجازه ورود به خاک ایرلند را پیدا کنید و بتوانید درخواست ثبت شرکتتان را ثبت کنید. ارائه بیزینس پلن، انتخاب نام، تعیین نحوه مالکیت، تنظیم نشانی دفتر، تدوین اساسنامه، تکمیل درخواست ثبت، دریافت کد مالیاتی، افتتاح حساب بانکی و تعیین نماینده ازجمله مراحل ثبت شرکت هستند که باید بهترتیب رعایت شوند.
اصل و کپی مدارک هویتی (پاسپورت و شناسنامه)، عکس پرسنلی، اسناد تمکن مالی، اطلاعات مدیران، مالکان و نماینده، گواهی پرداخت سرمایه شرکت، گواهی تعیین نام شرکت، ارائه طرح تجاری (بیزینس پلن)، اساسنامه شرکت، وثیقه بند 137 و شماره شناسایی (VIN) مدارکی هستند که برای ثبت شرکت در ایرلند باید ارائه دهید.
مالیات شرکتها در کشور ایرلند 12.5درصد است. دراینمیان برخی از استارتاپها و کسبوکارهای نوپا مشمول طرحهای حمایت مالی و معافیت از مالیات میشوند. همچنین، مدتزمان ثبت شرکت در ایرلند از زمان ثبت درخواست تا آغاز فعالیت آن حدود ۳ تا ۵ هفته زمان میبرد.
هنگام ثبت شرکت در ایرلند، به شما و خانوادهتان اقامت ۲ساله این کشور داده میشود که این مهلت میتواند تا ۳ سال دیگر تمدید شود. پس از ۵ سال فعالیت اقتصادی در ایرلند، میتوانید برای اقامت طولانیمدت این کشور اقدام کنید.
سوالات متداول درباره ثبت شرکت در ایرلند
فرایند ثبت شرکت در ایرلند علاوه بر سرمایه اولیه مدنظرتان ، حدود ۱۰۲۲ یورو هزینه جانبی دارد.
از زمان ارائه درخواست برای ثبت شرکت در ایرلند تا شروع فعالیت آن، بین ۳ تا ۵ هفته زمان می برد.
با ثبت شرکت در ایرلند، می توانید اقامت کوتاه مدت و بلندمدت این کشور را دریافت کنید.
برای ثبت شرکت خصوصی در ایرلند، محدودیت حداقل سرمایه وجود ندارد؛ اما برای شرکت های سهامی باید حداقل 25هزار یورو سرمایه اولیه داشت.
شرکت خصوصی با سهام محدود، شرکت تضامنی، شرکت سهامی عام، شرکت غیرانتفاعی، شرکت با فعالیت معین و دفاتر نمایندگی و شعب، ازجمله شرکت هایی هستند که می توانید در ایرلند ثبت کنید.
برای ثبت شرکت در ایرلند، باید ویزای سرمایه گذاری این کشور را دریافت کنید.