مهاجرت به آلمان
آلمان یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان و کشوری با تاریخ غنی و زیرساختهای پیشرفته است. هر سال، متقاضیان زیادی از سراسر جهان برای مهاجرت به آلمان اقدام میکنند تا از امکانات و مزیتهای زندگی در این کشور توسعهیافته بهرهمند شوند. جمهوری فدرال آلمان در اروپای مرکزی قرار دارد. آلمان دومین کشور پرجمعیت اروپا پس از روسیه و پرجمعیتترین کشور عضو اتحادیه اروپا است. این کشور ۱۶ استان دارد و همسایه کشورهایی چون دانمارک، لهستان، جمهوری چک، اتریش، سوئیس، فرانسه، لوکزامبورگ، بلژیک و هلند محسوب میشود. برلین، پایتخت و پرجمعیتترین شهر آلمان و فرانکفورت، مرکز اقتصادی این کشور است. آلمان، حدود ۸۳ میلیون نفر جمعیت دارد.مزایای متعدد آلمان برای مهاجران باعث شده که این کشور یکی از مقاصد اصلی مهاجرتی باشد. هزینه نسبتاً کم زندگی، سیستم حملونقل کمنظیر، هزینه نسبتاً پایین تحصیل در دانشگاه، پوشش سبز و آبوهوای مناسب و وضعیت اقتصادی بسیار مطلوب، مهاجرت به آلمان را جذاب کرده است. در این مطلب از تمامی جزئیات لازم برای مهاجرت به کشور آلمان خواهیم گفت.
شرایط مهاجرت به آلمان برای ایرانیان
آلمان بهعنوان پنجمین مقصد مهم مهاجرتی در جهان شناخته شده است. همه افراد در سراسر جهان ازجمله ایرانیان، فرصت مهاجرت به آلمان را دارند. شما برای مهاجرت به این کشور، اول از همه باید دلیل معتبر و قانعکنندهای داشته باشید.
هرچند که راههای زیادی برای مهاجرت به آلمان وجود دارد و هریک از این راهها شرایط خاص خود را دارند، اما بعضی شرایط برای همه راهها الزامی هستند. اگر میخواهید به آلمان مهاجرت کنید، باید معیارهای کلی زیر را داشته باشید:
اثبات تمکن مالی
تمامی متقاضیان مهاجرت به کشور آلمان موظف هستند که تمکن مالی خود را جهت اقامت در این کشور، اثبات کنند. حتی اگر قصد دارید در کشور آلمان مشغول به کار شوید، باید سرمایه اولیه جهت پوشش هزینههای زندگی را تا زمان دریافت اولین حقوق خود، داشته باشید.
داشتن بیمه سلامت
شما نمیتوانید بدون داشتن بیمه مناسب به آلمان مهاجرت کنید. بهترین راه، دریافت بیمه سلامت آلمان است. در کشور آلمان، دو نوع بیمه دولتی و خصوصی وجود دارد. شناخت تفاوتهای بین این دو نوع بیمه برای افراد غیربومی و مهاجران، کمی دشوار است. در جدول زیر، این دو بیمه را با هم مقایسه کردهایم.
بیمه سلامت دولتی آلمان | بیمه سلامت خصوصی آلمان | |
عوامل مؤثر در پرداخت هزینه بیمه | مقدار هزینهای که باید پرداخت کنید، به درآمد شما بستگی دارد و بین۱۴٫۶ درصد تا ۱۵٫۶ درصد از حقوق شما در ماه است. این قیمتها با افزایش سن فرد بیمهشده، تغییر نمیکنند. | هزینه بیمه به سن شما، پوشش بیمهای مورد نظر شما و همچنین سابقه قبلی شما بستگی دارد. اگر جوان و سالم هستید، این بیمه تقریباً ارزان است. اما برای افراد مسنتر یا کسانی که سابقه بیماری قبلی دارند، قیمتها بالا خواهد بود. |
چه کسی حق بیمه را پرداخت میکند؟ | اگر مشغول به کار هستید، کارفرما هر ماه حق بیمه را پرداخت میکند. فریلنسرها حق بیمه خود را بهطور کامل میپردازند. | اگر شاغل هستید، شما و کارفرمایتان حق بیمه را طی هر ماه پرداخت میکنید. اگر طرح بیمه سلامت شما تکمیلی باشد، ممکن است کارفرما هزینه آن را تقبل نکند. |
شامل شدن اعضای خانواده | اگر فرزند و همسر غیرشاغل دارید، آنها نیز از همان طرح بیمه سلامت شما استفاده میکنند. شما نباید هزینه اضافی برای آنها پرداخت کنید. | میتوانید بستگان خود را به طرح بیمه سلامتتان اضافه کنید. باید برای هریک از اعضای خانواده، مبلغی را پرداخت کنید. |
آیا میزان پوشش بیمه بر اساس مقدار حق بیمه ماهانه تغییر میکند؟ | خیر تغییر نمیکند. صرفنظر از درآمد ماهانه یا مقدار حق بیمه، هر فرد دسترسی برابری به خدمات سلامت دارد. | شما میتوانید طرح بیمه سلامت خود و میزان پوشش مورد نظرتان را انتخاب کنید. هرچه پوشش طرح بیمه مورد نظر شما بیشتر باشد، هزینه آن نیز بیشتر خواهد بود. |
افراد مشمول پذیرش | تمامی افراد صرفنظر از میزان درآمد آنها | معمولاً افرادی که بالاتر از ۶۶ هزار یورو در سال درآمد دارند، فریلنسرها و کارمندان دولت |
نوع بیمارستانهای تحت پوشش | شما میتوانید خدمات درمانی را در کلیه بیمارستانهای دولتی و همچنین بیشتر بیمارستانهای خصوصی دریافت کنید. | شما معمولاً میتوانید خدمات درمانی را در کلیه بیمارستانهای دولتی و خصوصی دریافت کنید. |
آیا این بیمه معاف از مالیات است؟ | شما باید فقط مبلغ ۱۰ یورو طی هر سه ماه برای ویزیتهای پزشک پرداخت کنید. اگر طی آن دوره سهماهه، به سراغ پزشک نروید، به پرداخت هزینه نیاز نیست. | بله، معافیت از مالیات به طرح مورد نظر شما بستگی دارد. |
پوشش نسخه پزشک | بله | بله |
تسلط به زبان آلمانی
شما برای مهاجرت به آلمان، باید به زبان آلمانی مسلط باشید. یعنی باید در امتحان زبان آلمانی شرکت کرده، در آن قبول شده و حداقل نمرهای در سطح B1 بگیرید. اگر قصد اقامت دائم داشته باشید، حتماً باید به نمره سطح C1 یا C2 دست پیدا کنید.
مدارک مؤسساتی همچون مؤسسه گوته (Goethe-Zertifikat)، مدرک Telc یا دانشگاه Kurukshetra University و Savitribai Phule Pune University، جزو معتبرترین و بهترین مدارک و دورههای فراگیری زبان آلمانی محسوب میشوند.
گرفتن ویزای آلمان
ایرانیان باید پیش از حضور در کشور آلمان برای دریافت ویزا اقدام کنند. انواع ویزای آلمان عبارتاند از:
- ویزای تجاری یا بازرگانی
- ویزای تحصیلی آلمان
- ویزای جستوجوی کار در آلمان
- ویزای کار (اشتغال) آلمان
- ویزای علمی و پژوهشی
- ویزای کارآموزی یا کارورزی
- ویزای همراه جهت ملحق شدن به بستگان (ویزای پیوست آلمان)
راه های مهاجرت به آلمان برای ایرانیان
راه های مهاجرت به آلمان برای ایرانیان عبارتاند از:
- مهاجرت کاری
- مهاجرت برای جستوجوی کار
- مهاجرت تحصیلی
- مهاجرت بهعنوان پژوهشگر
- مهاجرت بهعنوان کارآفرین یا سرمایهگذار
- مهاجرت خانوادگی یا بهعنوان همراه
- مهاجرت به آلمان از طریق تولد فرزند
- مهاجرت به آلمان از طریق آوسبیلدونگ
مهاجرت به آلمان از طریق کار
بر اساس گزارشهای نهادهای دولتی آلمان، این کشور با کمبود نیروی کار ماهر و افراد متخصص مواجه است. شرکتها و کسبوکارهای مختلف در این کشور، همواره بهدنبال جذب مهندسان، کارشناسان IT، پزشکان و کارشناسان مجرب دیگر هستند. نهادهای مهاجرتی آلمان بهمنظور تشویق متخصصان کشورهای دیگر جهت مهاجرت به آلمان، الزامات و قوانین سختگیرانه خود را تعدیل کردهاند. پس میتوان مهاجرت کاری را راحتترین راه مهاجرت به آلمان دانست. هرچند اگر مهارت شغلی نداشته باشید، مهاجرت شغلی به آلمان بسیار دشوار خواهد بود.
متقاضیانی که در یکی از گروههای زیر قرار میگیرند، شانس بالایی برای دریافت جاب آفر از کارفرمایان آلمانی و مهاجرت کاری به آلمان دارند:
- افراد خارجی صاحب صلاحیت بهویژه، پژوهشگران با دانش فنی خاص
- پرسنل آموزشی در سمتهای مهم یا متخصصان علمی در موقعیتهای شغلی مطلوب
- مدیران
- متخصصان کلیه رشتههای پزشکی و مهندسی
برای مهاجرت کاری به آلمان، متقاضی قبل از ورود به این کشور باید برای کار اپلای کند و یک کارفرمای آلمانی باید او را انتخاب کرده باشد. به عبارت دیگر، او باید از یک کارفرمای آلمانی جاب آفر داشته باشد. فقط در این صورت است که میتواند برای دریافت ویزای اشتغال درخواست دهد. بازار کار آلمان رقابتی است و برای یافتن کار در هر حوزه به شرایط و مدارک کاری و تحصیلی خاص آن حوزه نیاز است. البته، در غالب موارد متقاضیان باید به کارفرما نمونهکار، مدارک تحصیلی، سوابق و رزومه شغلی و معرفینامه از کارفرمایان سابق خود را ارائه دهند.
برای همه فرصتهای شغلی به مدرک زبان آلمانی نیاز نیست. کار کردن در شرکتهای بینالمللی و استارتاپهای فناوری با زبان انگلیسی امکانپذیر است. بنابراین، در هر مورد، متقاضی باید شرایط کار در موقعیت شغلی دلخواهش و شرایط اعلامشده کارفرما برای آن موقعیت شغلی را بررسی و بعد اقدام کند.
بعد از دریافت جاب آفر، باید برای اخذ ویزای کار (اشتغال) آلمان اقدام کرد. وقتی متقاضی ویزای اشتغال را گرفت و وارد آلمان شد، باید برای دریافت مجوز اقامت کاری اقدام کند. مجوز اقامت کاری قابل تمدید و تبدیل به اقامت دائم است. کارفرما و متقاضی کار، باید موارد زیر را برای دریافت مجوز اقامت کاری آلمان، اثبات کنند:
- در آن شغل کمبود نیروی کار آلمانی یا اروپایی وجود داشته و امکان اشتغال و جذب نیروی بومی نبوده است.
- نیروی کار خارجی، از حیث حقوق و شرایط محیط کار، فرقی با کارمندان آلمانی ندارد.
- کارمند خارجی، کلیه شرایط اعم از سابقه کاری و مدرک تحصیلی برای آن موقعیت شغلی را دارد.
- شرکت استخدامکننده، تمامی الزامات نهادهای آلمانی (اسناد و گواهی ثبتنام) را برآورده میکند.
مهاجرت به آلمان از طریق جستوجوی کار
مهاجرت به آلمان از طریق جستوجوی کار برای متقاضیانی است که جاب آفر ندارند و میخواهند به آلمان بروند و دنبال کار بگردند. در این شیوه، متقاضی باید برای Job-Seeker Visa (ویزای جستوجوی کار آلمان) اقدام کند. اعتبار این ویزا ۶ ماه است. اگر متقاضی در آن ۶ ماه کار پیدا کرد، میتواند برای تبدیل جاب سیکر به مجوز کار و اقامت اقدام کند. در غیر این صورت، باید آلمان را ترک کند. مهاجرت از طریق ویزای جستوجوی کار و یافتن شغل، ارزانترین راه مهاجرت به آلمان تلقی میشود.
معیارهای پذیرش جهت دریافت ویزای جستوجوی کار در آلمان عبارتاند از:
- داشتن حداقل پنج سال سابقه در شغلی مرتبط
- داشتن منابع مالی کافی برای حضور در آلمان
- مدرک دانشگاهی یا فنی و حرفهای
- تأیید و معادلسازی مدارک تحصیلی و تخصصی
مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل
برخلاف کشورهایی مانند آمریکا که شهریه دانشگاه بسیار سنگینی دارند، دانشگاههای دولتی آلمان کاملاً رایگاناند یا شهریه نسبتاً کمی میگیرند. به همین دلیل آلمان یکی از مقاصد جذاب برای تحصیل دانشجویان بینالمللی محسوب میشود.
شما برای مهاجرت تحصیلی به آلمان، باید بهدنبال دریافت ویزای تحصیلی این کشور باشید. پس از دریافت ویزای تحصیلی، گذراندن دوران تحصیل و اتمام دوره تحصیلی خود در آلمان، میتوانید مدتزمان محدودی در این کشور حضور داشته باشید تا برای پیدا کردن شغل اقدام کنید. اگر بتوانید در این مدت شغل مورد نظر خود را بیابید، این امکان را دارید که مجوز اقامت در آلمان بگیرید. مطابق پژوهشها، ۵۴ درصد از دانشجویانی که از دانشگاههای آلمان فارغالتحصیل میشوند، برای یافتن شغل و ادامه حضور خود در این کشور، اقدام کرده و ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل میکنند.
تحصیل در آلمان به دو زبان آلمانی و انگلیسی امکانپذیر است. برای تحصیل به زبان انگلیسی، در بعضی از دانشگاههای معتبر آلمان (ازجمله دانشگاه فنی مونیخ) به مدرک تافل بالای ۸۰ و آیلتس ۶٫۵ نیاز است. علاوه بر آن، توصیهنامه، انگیزهنامه و شرکت در بعضی آزمونهای بینالمللی (مانند GMAT) یا آزمونهای تخصصی برای تحصیل در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی لازم است.
تحصیل در بعضی از رشتهها در هر سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری فقط به زبان آلمانی امکانپذیر است. متقاضی برای تحصیل در مقطع کارشناسی در این رشتهها> باید مدرک زبان آلمانی با سطح B1 و برای تحصیل در مقاطع ارشد و دکترا باید مدرک زبان آلمانی با سطح C1 داشته باشد. البته، شرایط و مدارک لازم برای تحصیل در هر دانشگاه، خاص همان دانشگاه است. به همین دلیل، متقاضی قبل از هر اقدامی، باید وبسایت دانشگاه مورد نظرش را بررسی کند. پس از دریافت پذیرش از دانشگاه و برای دریافت ویزای تحصیلی، متقاضی باید تمکن مالی هم داشته باشد.
باید برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان، از طریق سفارت یا کنسولگری کشور خود اقدام کنید. معمولاً توصیه میشود حدود سه ماه قبل از شروع دوره تحصیلی، برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام کنید.
برای فعالیتهای تحصیلی در آلمان سه نوع ویزا وجود دارد:
- ویزای دوره زبان آلمان: این ویزا جهت شرکت در دورههای کوتاه آموزش زبان آلمانی از سه ماه تا یک سال صادر میشود.
- ویزای تقاضای تحصیل آلمان (Visum Zur Studienbewerbung): اگر قصد تحصیل در آلمان را دارید، اما همچنان بهدنبال یافتن برنامه تحصیلی مناسب هستید یا هنوز نامه تأییدیه از دانشگاه مورد نظرتان دریافت نکردهاید، میتوانید از این ویزا استفاده کنید.
- ویزای دانشجویی (Visum Zu Studienzwecken): اگر هماکنون در یک دانشگاه آلمانی پذیرفته شدهاید، میتوانید از این ویزا استفاده کنید.
مهاجرت به آلمان بهعنوان پژوهشگر
مهاجرت به آلمان بهعنوان پژوهشگر برای دانشجویان، استادان، پژوهشگران یا متخصصانی ممکن است که با یک مؤسسه تحقیقاتی در آلمان برای پژوهش درباره موضوعی قرارداد بستهاند. به عبارت دیگر، یک مؤسسه تحقیقاتی باید تأیید کند که هزینه کار و زندگی متقاضی را در طول مدت اقامتش در آلمان میپردازد. متقاضی نمیتواند بدون آن تأییدیه برای گرفتن ویزا اقدام کند.
برای اطلاع از شرایط و مدارک لازم برای این نوع مهاجرت، متقاضی باید وبسایت مؤسسهای را بررسی کند که قصد دارد از آن پذیرش بگیرد. چون شرایط و مدارک لازم برای پژوهشگران در هر مؤسسه خاص همان مؤسسه است. اگر مؤسسه تحقیقاتی میزبان، دولتی باشد و هزینههای تحقیق و اقامت پژوهشگران را دولت تأمین کند، شرایط ویژه و سختتری برای پذیرش پژوهشگران وجود خواهد داشت.
مهاجرت به آلمان از طریق سرمایهگذاری
کارآفرینان و سرمایهگذارانی که میخواهند فرصتهای اقتصادی در آلمان به وجود بیاورند، اجازه مهاجرت به این کشور را دارند. سرمایهگذاران باید حداقل مبلغ لازم برای سرمایهگذاری در آلمان را داشته باشند. بر اساس توصیههای غیررسمی، حداقل سرمایه برای مهاجرت به آلمان، ۳۶۰ هزار یورو است. شما با این مبلغ میتوانید تمامی الزامات و قوانین تعیینشده توسط دولت آلمان را رعایت کنید. علاوه بر این شما باید ویزای خوداشتغالی دریافت کنید که در دسته ویزای کاری آلمان قرار میگیرد. برای دریافت این ویزا، باید سرمایه کافی داشته باشید و سرمایهگذاری شما باید برای اقتصاد آلمان مفید و ضروری باشد.
البته گزینه دیگری هم وجود دارد. سرمایهگذاران و کارآفرینان میتوانند بهقصد بررسی و تحقیق درباره فرصتها و قوانین سرمایهگذاری در آلمان برای دریافت ویزای تجاری آلمان اقدام کنند. ویزای تجاری آلمان نوعی ویزای کوتاهمدت شنگن است که دارنده آن میتواند بهمدت حداکثر ۹۰ روز طی ۶ ماه (مگر آنکه زمان متفاوتی در لیبل ویزا ذکر شود)، به آلمان وارد شده و در آن سکونت کند. این ویزا برای افرادی صادر میشود که بهدنبال ایجاد کسبوکار یا تجارت، حضور در جلسات، امضای قرارداد و امور تجاری دیگر در آلمان هستند.
اگر بتوانید بهعنوان کارآفرین در آلمان فعالیت کنید، میتوانید پس از گذشت سه سال، بهطور نامحدود در این کشور اقامت داشته باشید. تمدید نامحدود مدتزمان مجوز اقامت به این معنا است که شما میتوانید هر زمانی که بخواهید، آلمان را ترک کرده و دوباره به این کشور وارد شوید.
برای مهاجرت به آلمان از طریق سرمایهگذاری و دریافت اقامت این کشور سه روش وجود دارد:
سرمایهگذاری برای راهاندازی کسبوکار
کسانی که قصد راهاندازی کسبوکارهای خدماتی و فروشگاهی مانند رستوران، کافیشاپ و فروشگاه پوشاک را دارند، میتوانند برای دریافت جواز کسب و فعالیتهای صنفی (Gewerbeanmeldung) در آلمان اقدام کنند. در این روش از سرمایهگذاری به ثبت شرکت نیاز نیست. چون قوانین هر ایالت در این خصوص با دیگری و با قوانین فدرال تفاوت دارد، سرمایهگذار فقط باید قوانین ایالتی را بداند که قصد دارد در آن کسبوکارش را راهاندازی کند.
سرمایهگذاری از طریق ثبت شرکت در آلمان
سرمایهگذاری از طریق ثبت شرکت پیچیدهتر و طولانیتر از روش قبلی (راهاندازی کسبوکار) است. برای ثبت شرکت در آلمان، سرمایهگذار باید تحقیق، بررسی و برنامهریزی بلندمدت داشته باشد. چون ثبت هر نوع شرکت قوانین، مراحل، هزینههای ثبت و حداقل سرمایه خاص خود را دارد. برای نمونه، برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود در آلمان به حداقل ۲۵ هزار یورو سرمایه نیاز است.
سرمایهگذاری از طریق ثبت و افتتاح شعبه یا نمایندگی
اگر سرمایهگذار در ایران شرکت یا کارخانهای موفق دارد، میتواند در آلمان برای تأسیس نمایندگی یا شعبه اقدام کند. بر اساس قوانین آلمان، شعبه و نمایندگی متفاوتاند. در نتیجه، ثبت و تأسیس شعبه و نمایندگی نیز مراحل و مدارک متفاوتی دارد.
کارآفرینان از سراسر جهان، ایدههای خود را از طریق یکی از روشهای سرمایهگذاری به بازار پرسود آلمان، منتقل میکنند. توصیه میشود که کارآفرینان و سرمایهگذاران با وکلای مهاجرت تجاری همکاری داشته باشند تا آنها بر روند تقاضا و برنامههای تجاریشان نظارت کنند.
مهاجرت به آلمان از طریق خرید ملک
مهاجرت به آلمان از طریق خرید ملک امکانپذیر نیست. چون خرید ملک در آلمان یکی از روشهای سرمایهگذاری به حساب نمیآید و بهتنهایی موجب دریافت اقامت یا شهروندی آلمان نمیشود. درست است که در بعضی وبسایتهای فارسی درباره سرمایهگذاری از طریق خرید ملک در آلمان مطالبی ذکر شده، اما برای خرید ملک و حتی سرمایهگذاری در املاک باید از طریق دیگری به آلمان مهاجرت و اقامت آن کشور را دریافت کرده باشید. در آن صورت است که میتوانید در آن کشور ملک هم بخرید یا در املاک سرمایهگذاری کنید.
مهاجرت به آلمان از طریق پیوستن به خانواده
همسر و فرزندان زیر ۱۶ سال میتوانند برای مهاجرت به آلمان جهت پیوستن به خانواده (ویزای پیوست آلمان) اقدام کنند.
برای مهاجرت از طریق پیوستن به خانواده، همسر فرد مهاجر باید گواهی ازدواج و فرزندان باید گواهی تولد خود را ارائه کنند. افراد زیر ۱۶ سال به یادگیری زبان آلمانی نیاز ندارند، زیرا فرض میشود که آنها بهسرعت این زبان را میآموزند. اما در مورد افراد بالای ۱۶ سال، اثبات داشتن مهارت کافی در زبان آلمانی از طرف فرد متقاضی مهاجرت، الزامی است.
همچنین، شخص مقیم آلمان باید مدرک سطح A1 زبان آلمانی را داشته باشد. علاوهبر مدرک زبان، تمکن مالی، مدارک نشاندهنده محل اقامت فرد مقیم در آلمان و سوءپیشینه نداشتن همسر و فرزندان برای دعوت از آنها و دریافت ویزا لازم است.
بر اساس قانون آلمان، اگر اروپاییان ویزای پیوست را دریافت کنند، اجازه کار هم دارند. اما غیراروپاییان که این ویزا را دریافت میکنند، با داشتن دو شرط زیر اجازه کار خواهند داشت:
- اجازه اقامت یا کارت آبی اتحادیه اروپا را داشته باشند.
- متخصص و برای اقتصاد یا جامعه علمی آلمان مفید باشند.
مهاجرت به آلمان از طریق تولد فرزند
تولد کودک در آلمان (از تاریخ یک ژانویه ۲۰۰۰ به بعد) میتواند باعث دریافت ملیت آلمانی برای او شود؛ حتی اگر والدین او آلمانی نباشند. تنها پیششرط این مسئله، سکونت یکی از والدین کودک بهمدت هشت سال در آلمان و داشتن حق اقامت دائمی در این کشور است.
مهاجرت به آلمان از طریق آوسبیلدونگ
آوسبیلدونگ یک دوره کارآموزی برای یادگیری مهارتها و حرفههای مختلف در آلمان است. کسانی که تمایل دارند بهجای حضور در دانشگاه، هرچه سریعتر به بازار کار وارد شوند، از این روش استفاده میکنند. بسیاری از افراد میتوانند با آوسبیلدونگ و بدون پرداخت شهریه دانشگاه، شغل مورد نظر خود را پیدا کنند.
شما با آوسبیلدونگ میتوانید بهطور رسمی بهعنوان نیروی کار ماهر مشغول به کار شده و فاصله کمی تا دریافت مجوز اقامت دائم آلمان داشته باشید. متقاضیان مهاجرت در روش آوسبیلدونگ، از فرصت کافی جهت تحصیل، آموزش و کارکردن برخوردارند و آموزش عملی و نظری را بهصورت همزمان فرامیگیرند. یکی دیگر از مزیتهای این روش این است که دیگر به پشتیبانی مالی از سوی خانوادهها نیاز نیست. کارآموزان میتوانند در طی دوره آموزشی مشغول به کار شده و پس از پایان دوره آوسبیلدونگ مجوز کار دریافت کنند.
یافتن شغل بلافاصله پس از تکمیل دوره آموزشی، دریافت اقامت با ویزای کارآموزی و کسب ویزای اقامت دائمی در آلمان پس از کار در مشاغل آوسبیلدونگ، جزو مزیتهای اصلی این روش محسوب میشوند.
برای مهاجرت به آلمان از طریق آوسبیلدونگ باید شرایط زیر را داشته باشید:
- باید مدرک زبان آلمانی (حداقل سطح B1) را گرفته باشید.
- باید حداقل دیپلم یا مدرک فنی و حرفهای داشته باشید.
- بهتر است در محدوده سنی ۱۷ تا ۲۵ سال باشید.
- باید از شرکت یا مؤسسه آلمانی تأییدیه پذیرش کارآموزی دریافت کرده باشید.
ذکر سه نکته برای تکمیل بحث درباره شرایط مهاجرت به آلمان از طریق ویزای کارآموزی ضروری است:
- ممکن است پذیرشگرفتن برای کارآموزی در بعضی رشتهها به تمکن مالی هم نیاز داشته باشد.
- محدودیت سنی خاصی برای این نوع مهاجرت وجود ندارد. بازه سنی ذکرشده صرفاً توصیه است و شانس پذیرش متقاضی را بالا میبرد.
- ممکن است برای کارآموزی در بعضی رشتهها شرایط دیگری هم وجود داشته باشد.
مدارک لازم برای مهاجرت به آلمان
بسته به اینکه کدام روش مهاجرتی را انتخاب کرده باشید، مدارک لازم برای مهاجرت به آلمان هم متفاوت خواهد بود. به همین دلیل، در هر مورد، متقاضی باید مدارک لازم برای آن روش مهاجرتی را آماده کند. اگر مهاجرت کاری باشد، مهمترین مدرک داشتن جاب آفر است. اگر مهاجرت تحصیلی باشد، مهمترین مدرک داشتن پذیرش از دانشگاه است. در ادامه، مدارکی ذکر میشود که داشتن آنها برای همه راه های مهاجرت به آلمان نیاز است:
- مدارک هویتی
- پاسپورت معتبر کشور متقاضی
- دو قطعه عکس پاسپورتی
- رزومه و مدارک تحصیلی
- کاملشده فرمهای درخواست ویزا
- گواهی عدم سوءپیشینه
- تمکن مالی
- بیمه سلامت
- پرداخت هزینههای قانونی و اداری درخواست و صدور ویزا
- تأییدیهها و مدارک درخواستی سفارت
هزینه مهاجرت به آلمان
میتوان با ۳۰۰۰ یورو به کشور آلمان مهاجرت کرد. البته عواملی همچون محل اقامت شما در آلمان (میزان اجاره آن) و کشور مبدأ شما (هزینههای پرواز) میتوانند سبب افزایش این هزینهها شوند. در جدول زیر، هزینههای سفر به آلمان آمده است:
مهاجرت به آلمان | هزینه‌ها |
---|---|
ویزای کاری | ۷۵ یورو |
مجوز اقامت | ۵۰ تا ۱۱۰ یورو |
بیمه سلامت | ۳۰ تا ۹۰ یورو برای پوشش بیمه سه ماه نخست |
بلیت یکطرفه پرواز | ۲۰۰ تا ۶۰۰ یورو |
اجاره و پسانداز سه ماه اول | ۱۵۰۰ تا ۵۰۰۰ یورو (با توجه به محل اقامت شما) |
هزینه زندگی برای ماه اول | ۱۰۰۰ یورو |
در کنار هزینههای بالا، باید هزینه جابهجایی اقلام و وسایل شخصی خود به آلمان را هم در نظر بگیرید.
در جدول زیر، میانگین قیمت اجاره در برخی از شهرهای آلمان آمده است:
قیمت اجاره خانه در آلمان | |||
---|---|---|---|
شهر | آپارتمان | استودیو | اتاق |
برلین | ۱۷۰۰ یورو | ۱۳۰۰ یورو | ۷۹۰ یورو |
فرانکفورت | ۱۴۰۰ یورو | ۱۰۹۳ یورو | ۸۰۰ یورو |
هامبورگ | ۱۵۰۰ یورو | ۱۳۵۰ یورو | ۷۲۵ یورو |
مونیخ | ۱۸۰۰ یورو | ۱۴۹۸ یورو | ۸۹۰ یورو |
مراحل مهاجرت به آلمان
برای مهاجرت به آلمان باید مراحلی را طی کرد. هرچه متقاضی بیشتر در این باره اطلاعات کسب کرده باشد، آن مراحل را آسانتر پشت سر میگذارد. در ادامه، مراحل مهاجرت به آلمان را مرور میکنیم.
اطلاعات اولیه لازم در مورد آلمان را کسب کنید
مهاجرت به آلمان به برنامهریزی و کسب اطلاعات نیاز دارد. متقاضی باید درباره قوانین و روشهای مهاجرت و همچنین درباره فرهنگ و آداب و رسوم مردم کشور آلمان اطلاعاتی داشته باشد. کسب اطلاعات اولیه درباره عادتها و نوع زندگی در آلمان به متقاضی کمک میکند سریعتر خود را با شرایط کار و زندگی در آن کشور وفق دهد.
زبان آلمانی بیاموزید
واقعیت این است که هیچ اجباری برای یادگیری زبان آلمانی وجود ندارد، اما قطعاً یادگیری این زبان میتواند مانع ارتباطی شما با مردم بومی آلمان را از بین ببرد و موجب پیشرفت قابل توجه شما چه در تحصیل و چه در محل کار شود.
هدف خود را از مهاجرت به آلمان مشخص کنید
پیش از مهاجرت به آلمان، باید مطمئن شوید که این کشور مقصد مناسبی برای شما است. ابتدا فرصتهای پژوهشی یا شغلی در زمینه تخصصی خود را بررسی کنید. اگر بهدنبال گرفتن مدرک تحصیلی هستید، شرایط حضور یک دانشجوی بینالمللی در دانشگاههای آلمان، وضعیت اشتغال پس از تحصیل و چگونگی دریافت بورسیه تحصیلی را ارزیابی کنید.
اگر هدفتان از مهاجرت به آلمان اشتغال در این کشور است، در مورد فرهنگ کاری و میانگین حقوق حرفه خود اطلاعاتی به دست آورید. سپس بهدنبال کارفرما باشید و پس از تعامل با او، فرم تقاضای کاری این کشور را تکمیل کنید.
محل اقامت خود را مشخص کنید
پیش از مهاجرت به آلمان، شهر مورد نظر خود را بر اساس نیازها و خواستههایتان تعیین کنید. امنیت، محیط شاد و پویا و هزینههای نسبتاً کم میتوانند جزو معیارهایتان برای انتخاب محل اقامت شما در آلمان باشد.
هزینه زندگی در آلمان را تأمین کنید
قیمت کالاها و هزینه زندگی در شهرهای آلمان، تفاوتهای زیادی با هم دارند. هرچند که میتوانید در هزینههای زندگی خود صرفهجویی کنید، اما بههرحال، بودجه مناسبی را برای ماههای اولیه اقامت خود در آلمان تدارک ببینید.
نوع سکونت خود را تعیین کنید
مدرک اثبات سکونت، یکی از مدارکی است که شما باید برای تقاضای ویزای خود ارائه دهید. از طرفی، تعیین نحوه سکونت پیش از مهاجرت به آلمان، باعث کاهش استرس شما میشود و زمان کافی برای یافتن محل مناسب سکونت خواهید داشت.
مدارک خود را آماده و ترجمه کنید
پیش از سفر به آلمان، تمامی مدارک خود را آماده کرده و به زبان آلمانی ترجمه کنید. به اسناد مهم مانند مدارک هویتی، مدارک تحصیلی، گواهی تولد و ازدواج یا طلاق توجه کنید.
بیمه سلامت داشته باشید
باید برای اقامت خود در آلمان، بیمه مورد تأیید سازمانهای این کشور را داشته باشید. بهطور مثال، شما در صورت نداشتن یک طرح بیمه معتبر، اجازه ثبتنام در یک دانشگاه آلمانی را ندارید.
بلیت سفر به آلمان را تهیه کنید
یک ماه پیش از سفر به آلمان، بلیت هواپیما برای سفر به این کشور را تهیه کنید. هرچه بلیت خود را سریعتر بخرید، هزینه کمتری را پرداخت میکنید.
اطلاعات خود را ثبت کنید
یکی از اولین کارهایی که باید در آلمان انجام دهید، ثبت آدرس جدید خود در اداره اتباع خارجی است. شما باید گواهی ثبتنام خود را برای مواردی همچون مجوز اقامت و باز کردن حساب بانکی، داشته باشید. دو تا سه هفته پس از ثبتنام، شماره مالیاتی خود را با پست دریافت خواهید کرد.
یک حساب بانکی باز کنید
پس از ورود به آلمان و شروع کار یا تحصیل لازم است در یک بانک آلمانی حساب باز کنید و سرمایه، هزینه زندگی و اقامت خود را به آن حساب انتقال دهید.
برای مجوز اقامت اقدام کنید
هنگامی که گواهی ثبتنام، حساب بانکی و بیمه سلامت خود را دریافت کردید، میتوانید تقاضای مجوز سکونت خود را به اداره اتباع خارجی (Ausländerbehörde) ارائه کنید.
مجوز اقامت در آلمان
اگر هدف شما گردش در آلمان است، به مجوز اقامت نیازی ندارید. شما میتوانید با ویزای توریستی بهمدت ۹۰ روز در آلمان بمانید و در این کشور، گشتوگذار کنید. اقامت بیش از ۹۰ روز، بدون داشتن مجوز اقامت ممکن نیست.
با توجه به مدتزمان حضور شما و خواستههایی که دارید، انواع مختلف مجوزهای اقامت در آلمان وجود دارند. بهطور کلی، شما با سه نوع مجوز اقامت میتوانید برای دورههای زمانی مختلف، در آلمان اقامت کنید.
مجوز اقامت موقت
مجوز اقامت موقت (Aufenthaltserlaubnis)، برای اقامت کوتاهمدت در آلمان صادر میشود. با دریافت این نوع مجوز، میتوانید فقط بهمدت یک سال در آلمان حضور داشته باشید. این ویزا امکان تمدید هم دارد.
مجوز اقامت موقت، اولین نوع مجوزی است که بیشتر مهاجران خارجی دریافت میکنند. این مجوز، گام اولیهای برای اقامت بیشتر در آلمان است و یکی از الزامات برای اخذ مجوز اقامت دائمی، این است که برای یک دوره زمانی مشخص مجوز موقت داشته باشید. میتوان مجوز اقامت موقت را برای اهداف زیر دریافت کرد:
مجوز اقامت آلمان برای اهداف شغلی
شما میتوانید پس از دریافت تأییدیههای لازم برای اشتغال در آلمان، به فکر دریافت مجوز اقامت این کشور باشید. مدتزمان حضور شما در این کشور را مدت قرارداد کاریتان مشخص میکند.مثلاً اگر قرارداد شما دوساله باشد، مجوز اقامت شما هم برای دو سال معتبر خواهد بود.
مجوز اقامت آلمان برای اهداف مطالعاتی و تحصیلی
دانشجویانی که خواهان تحصیل در دورههای تحصیلات تکمیلی، دوره کارشناسی یا دورههای فنی در آلمان هستند، مجوز اقامت موقت دریافت میکنند. اعتبار این مجوز اقامت برحسب مدتزمان برنامه درسی آنها خواهد بود. آنها میتوانند در حین تحصیل، بهمدت ۱۲۰ روز کار تماموقت و ۲۴۰ روز کار پارهوقت انجام دهند. همچنین آنها میتوانند در موقعیتهای کاری-تحصیلی مشارکت کنند. البته، آنها اجازه انعقاد قراردادهای بلندمدت کاری را ندارند. دانشجویان پس از تحصیل میتوانند مجوز اقامت موقت خود را بهمدت ۱۸ ماه دیگر برای یافتن شغل تمدید کنند.
مجوز اقامت آلمان برای ازدواج
مهاجرت به آلمان از طریق ازدواج، یکی از راههای اقامت موقت در این کشور است. ازدواج با یک شهروند آلمانی یا شخصی که مجوز اقامت دائمی دارد، این امکان را به شما میدهد تا در این کشور اقامت کنید، اما همچنان به مجوز اقامت نیاز دارید. این مجوز بهصورت موقتی است و پس از گذشت چند سال از زمان ازدواج (معمولاً دو سال) و اقامت سهساله در آلمان است که میتوانید برای دریافت مجوز اقامت دائمی اقدام کنید.
کارت آبی اتحادیه اروپا (EU)
کارت آبی EU، مشابه مجوز اقامت موقت است، اما هدف آن گروه خاصی از افراد است و اعتبار زمانی بیشتری دارد. کارت آبی EU مختص مهاجران خارجی کشورهای غیر EU است که مهارت بالایی در یک حرفه دارند و میخواهند در آلمان کار کنند.
متقاضی جهت دریافت کارت آبی EU، باید شغلی را در آلمان پیدا کند که متناسب با مدرک تحصیلی او باشد. همچنین او باید حداقل ۵۰ هزار و ۸۰۰ یورو در سال درآمد داشته و بر زبان آلمانی مسلط باشد. کارت آبی EU بهمدت چهار سال معتبر است و دارندگان این کارت در صورت حفظ شغل خود میتوانند پس از ۳۳ ماه، برای دریافت اقامت دائم اقدام کنند. اما اگر تسلط کافی به زبان آلمانی داشته باشند، میتوانند پس از ۲۱ ماه، اقامت دائم خود را دریافت کنند.
مجوز اقامت دائم
برای اینکه بتوانید تا هر زمانی که میخواهید در آلمان اقامت داشته باشید، باید مجوز اقامت دائم (Niederlassungserlaubnis) را دریافت کنید. با مجوز اقامت دائم میتوانید در آلمان مشغول به کار شده و هر زمانی که بخواهید، به کشورهای دیگر سفر کنید.
متقاضیان اقامت موقت باید اثبات کنند که بهمدت حداقل پنج سال در آلمان مشغول به کار بودهاند و اداره کار فدرال باید شغل آنها را تأیید کند. همچنین آنها باید در این مدت مالیات و حق بیمه ضروری را به دولت پرداخت کرده باشند تا بتوانند برای دریافت مجوز اقامت دائم اقدام کنند.
مزایا و معایب مهاجرت به آلمان
شما با مهاجرت به آلمان، به کشوری میروید که وضعیت باثبات سیاسی، اقتصاد شکوفا و پیشرفته، فرصتهای کاری بسیار مطلوب، رفاه اجتماعی بالا و خدمات درمانی کاملی دارد. آلمان بهعنوان یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان محسوب میشود و یکی از برترین مقاصد برای مهاجرت و زندگی است. اما ممکن است نرخ مالیات زیاد، بروکراسی حاکم بر آن و رفتار مؤدبانه اما در عین حال خشک مردم آلمان، برای برخی از افراد، چندان خوشایند نباشد و این موارد جزو معایب مهاجرت به آلمان تلقی شوند. در ادامه مزایا و معایب مهاجرت به کشور آلمان را برشمردهایم.
مزایای مهاجرت به آلمان
هشت مورد زیر از مزایای مهاجرت به آلمان هستند.
- خدمات درمانی سراسری
بر اساس قانون، تمامی شهروندان و افراد مقیم آلمان، باید از بیمه سلامت برخوردار باشند. طرح ملی بیمه سلامت با دریافت حق بیمه ماهانه راهاندازی شده است و بیش از ۹۰ درصد ساکنان کشور آلمان را پوشش میدهد. باقی شهروندان نیز از بیمه خصوصی استفاده میکنند.
- هزینههای نسبتاً کم زندگی
هزینههای زندگی در آلمان در مقایسه با دیگر مقاصد جذاب مهاجرتی مانند آمریکا و انگلیس، نسبتاً کم است. بهطور متوسط، هزینههای زندگی یک فرد در آلمان ماهانه ۸۰۰ یورو میشود.
- مرخصی با حقوق و محیط کاری اخلاقی
مردم آلمان شهرت زیادی از حیث اخلاق کاری دارند که ناشی از شخصیت عادل، صریح و سختکوش آنها است. همچنین کارکنان میتوانند در این کشور علاوه بر کلیه تعطیلات ملی از ۲۰ روز مرخصی باحقوق در هر سال، استفاده کنند.
- آزاد بودن سفر در اروپا
از آنجایی که آلمان جزو اتحادیه اروپا محسوب میشود، ساکنان این کشور میتوانند از ویزای سفر آزاد به اروپا بهمدت حداکثر ۹۰ روز، استفاده کنند.
- حملونقل عمومی کارآمد
با توجه به محل زندگی شما در آلمان، میتوانید بهسادگی به اتوبوس، قطار، تاکسی و مترو دسترسی داشته باشید. حملونقل عمومی آلمان کارایی بسیار بالایی دارد.
- بیمه
آلمانیها میتوانند برای هر چیزی بیمه شوند؛ بیمه قانونی، بیمه بدهی شخصی، بیمه مستأجر و موارد دیگر. این روش، امنیت اقتصادی را در زندگی آنها تضمین میکند و آنها با هزینههای غیرمنتظرهای که تأثیر مخربی بر ثبات مالیشان دارد، مواجه نمیشوند.
- سیستم آموزشی عالی و مقرونبهصرفه
نظام آموزشی آلمان، یکی از بهترین سیستمهای آموزشی در مقاطع پیش از دانشگاه و در سطح دانشگاه است. بیشتر دانشگاهها و مدارس دولتی آلمان، رایگان هستند.
- نرخ پایین جرائم
میزان جرائم در آلمان در مقایسه با کشورهای دیگر، کمتر است. مردم این کشور به قانون احترام میگذارند.
معایب مهاجرت به آلمان
چهار مورد از مهمترین معایب مهاجرت به آلمان عبارتاند از:
- مالیات سنگین
در این کشور حدود ۴۰ درصد از حقوق افراد، صرف مالیات میشود. البته میتوان مزیتهای مالیات را در خدمات درمانی رایگان و دیگر مزایای اجتماعی مشاهده کرد.
- رفتار خشک و غیردوستانه آلمانیها
شاید در ابتدای حضور خود در آلمان تصور کنید که دوستی با مردم محلی کمی دشوار است. بر اساس پژوهش مؤسسه اینترنیشن، آلمانیها از نظر گردشگرپذیری، در میان ۶۵ کشور، در رتبه ۶۰ قرار دارند. البته این به معنای رفتار غیردوستانه آلمانیها نیست. آنها رفتار مؤدبانهای دارند، اما ممکن است فوراً ارتباط صمیمانهای را با شما برقرار نکنند.
- دوری از وطن، خانواده و دوستان
شما با مهاجرت به آلمان از خانواده، دوستان و فرهنگ خود، دور خواهید بود. البته این عیب به آلمان محدود نمیشود ولی شاید چون از فرهنگی گرمتر و صمیمیتر به آلمان مهاجرت میکنید، این عیب در آلمان محسوستر باشد.
- بروکراسی
بروکراسی آلمانیها شهرت بسیار زیادی دارد. شما هنگام حضور در آلمان، با کاغذبازیها و سازوکارهای اداری سنگینی مواجه میشوید. از طرف دیگر، این سازوکارها جزئی از قانون این کشور بوده و تبعیت از قوانین، ضروری است.
آیا با وجود این معایب هنوز باید به فکر مهاجرت به آلمان بود؟
در پاسخ باید گفت مزایای مهاجرت به آلمان بسیار بیشتر از معایب زندگی در این کشور است. همچنین پس از گذشت مدتی از سکونت در آلمان و تطبیق با شرایط این کشور، برخی از معایب اقامت در آلمان خودبهخود برطرف خواهند شد.
سوالات متداول درباره مهاجرت به آلمان
دریافت ویزای کار یا ویزای جست وجوی کار در آلمان، جزو بهترین راه ها برای مهاجرت به آلمان محسوب می شوند.
زمان کلی بررسی تقاضای مهاجرت به آلمان، به طور متوسط بین یک تا سه ماه است.
داشتن سابقه شغلی یا مهارت کافی برای دریافت ویزای کار، تسلط نسبی به زبان آلمانی، مدارک تحصیلی معتبر و قابل پذیرش در دانشگاه های آلمان برای مهاجرت دانشجویی، اثبات تمکن مالی و مدرک سکونت معتبر جهت اقامت در آلمان از مهم ترین شرایط مهاجرت به این کشور هستند.
انواع روش های مهاجرت به آلمان عبارت اند از: مهاجرت کاری و تحصیلی، مهاجرت با سرمایه گذاری و کارآفرینی، مهاجرت به عنوان پژوهشگر، مهاجرت با ویزای پیوست آلمان، مهاجرت از طریق تولد فرزند و مهاجرت از طریق آوسبیلدونگ.
می توان با هزینه ای معادل ۳۰۰۰ یورو به آلمان مهاجرت کرد. البته باید هزینه های دیگر مانند جابه جایی وسایل یا نوع محل اقامت را هم در نظر داشت.
خیر، امکان دریافت اقامت از این طریق وجود ندارد.
در زبان آلمانی، مدرک مؤسسه گوته و Telc بهترین و معتبرترین مدارک برای مهاجرت به آلمان محسوب می شوند. در زبان انگلیسی هم می توان مدرک آیلتس یا تافل ارائه داد.
مدارک مورد نیاز برای مهاجرت به آلمان عبارت اند از: ویزای معتبر برحسب هدف حضور شما در آلمان، پاسپورت، عکس مناسب پاسپورتی، مدارک هویتی، گواهی تمکن مالی، گواهی محل سکونت، بیمه سلامت و مدرک زبان.
اعضای خانواده شما باید برای دریافت ویزا، به سفارت یا کنسولگری آلمان در کشور مبدأ مراجعه کنند. کلیه قوانین مهاجرت و اقامت در آلمان، برای اعضای خانواده نیز اجرا می شود. به طور کلی شما باید مجوز اقامت را از طریق ویزا برای حضور اعضای خانواده خود در آلمان (ویزای پیوست آلمان)، دریافت کنید.
پاسپورت آلمان فقط به شهروندان آلمانی اعطا می شود. مهاجران خارجی می توانند از طریق شرکت در آزمون شهروندی، برای دریافت شهروندی آلمان اقدام کنند.
از نظر قانونی، محدودیت سنی برای مهاجرت به آلمان وجود ندارد. اما برای دریافت ویزای جست وجوی کار یا ویزای کاری، باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشید.
با توجه به نیاز آلمان به نیروی کار متخصص و آسان شدن قوانین جدید مهاجرت کاری به این کشور، می توان مهاجرت از طریق اشتغال در آلمان را پرطرفدارترین روش مهاجرت به این کشور، تلقی کرد.
ابتدا زبان آلمانی خود را تقویت کنید. سپس به فکر دریافت ویزای مورد نظر خود و مدارک تمکن مالی و سکونت در آلمان باشید.
مهاجرت از طریق جست وجوی کار در آلمان، یکی از ارزان ترین راه ها برای مهاجرت به آلمان محسوب می شود.