تحصیل در آلمان یک فرصت مناسب برای کسانی است که می‌خواهند با صرف هزینه کمتر، آموزش باکیفیتی دریافت کنند. برای این منظور بهتر است در گام اول با شرایط تحصیل، هزینه آن و دانشگاه‌های برتر این کشور آشنا شوید.

بیش از ۳۵۰ هزار دانشجو از کشورهای مختلف در آلمان تحصیل می‌کنند و این تعداد هر سال افزایش می‌یابد. در این کشور، بیش از ۳۰۰ مؤسسه آموزشی وجود دارد. آلمان به‌عنوان یک کشور پیشرو در جهان در حوزه علم، فناوری و تحقیقات شناخته شده است. برای تحصیل در هر رشته‌ای، آلمان یک مقصد ایده‌آل محسوب می‌شود. در این کشور می‌توانید در رشته مورد علاقه خود به زبان انگلیسی نیز تحصیل کنید. مزیت دیگر تحصیل در آلمان هزینه‌های پایین آن است. انبوهی از فرصت‌های پژوهشی و عدم نیاز به پرداخت شهریه در دانشگاه‌های دولتی، دلایل اصلی انتخاب این کشور به‌عنوان یک مقصد تحصیلی هستند.

دلایل و مزایای تحصیل در آلمان

آلمان به دلیل ارائه مزایای تحصیلی فوق‌العاده، دانشجویان زیادی را به سوی خود کشانده است. برخی از این مزایا عبارت‌اند از:

دلایل و مزایای تحصیل در آلمان

نبود شهریه

یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های تحصیل در آلمان این است که در بیشتر دوره‌های دانشگاهی نیازی به پرداخت شهریه نیست. این در حالی است که برای تحصیل در کشورهای آمریکا و انگلیس باید شهریه‌های زیادی پرداخت کرد. نبود شهریه باعث می‌شود افراد بیشتری برای هر رشته، داوطلب شوند. به همین دلیل، دریافت پذیرش از دانشگاه‌های آلمان بسیار رقابتی است.

در آلمان، تنها دانشگاه‌های خصوصی شهریه دریافت می‌کنند و کمتر از ۱۰ درصد از دانشگاه‌های آلمان را دانشگاه‌های خصوصی تشکیل می‌دهند. این دانشگاه‌ها دوره‌های باکیفیتی برگزار می‌کنند و نرخ پذیرش بالایی هم دارند. اگرچه آن‌ها شهریه دارند، اما هنوز از بسیاری از دانشگاه‌های کشورهای دیگر، شهریه کمتری (بین ۲۰۰۰ تا ۲۰ هزار یورو در سال) می‌گیرند. گذراندن دوره‌های آموزشی در دانشگاه‌های علمی‌کاربردی به‌دلیل بودجه اضافی که برای تجهیزات و امکانات مورد نیاز است، هزینه بیشتری دارد.

هزینه زندگی مقرون‌به‌صرفه

دانشجویان خارجی برای تحصیل در کشور آلمان نیاز به صرف هزینه بالایی ندارند. تخمین زده می‌شود که در آلمان دانشجویان به‌طور متوسط حدود ۸۶۱ یورو در ماه برای پوشش هزینه‌های زندگی نیاز دارند. بیشتر هزینه زندگی به کرایه خانه اختصاص دارد.

با اینکه دانشگاه‌ها شهریه دریافت نمی‌کنند، اما همچنان باید برخی هزینه‌ها را به دانشگاه پرداخت کرد. این هزینه‌ها برخی از خدمات دانشگاهی مثل سفر با اتوبوس و امکانات ورزشی را شامل می‌شود. سایر هزینه‌های معمولی که باید در نظر بگیرید، عبارت‌اند از: بیمه درمانی، غذا، حمل‌ونقل، تلفن، اینترنت و آب و برق. نرخ این‌ها با توجه به محل زندگی شما متفاوت خواهد بود.

طیف گسترده‌ای از دوره‌های ارائه‌شده

در دانشگاه‌ها و کالج‌های آلمان بیش از هزار دوره به زبان انگلیسی برگزار می‌شود. دانشگاه‌های فنی بیشتر بر رشته‌های ریاضی، علوم طبیعی، مهندسی و فناوری متمرکز هستند. سایر دانشگاه‌ها دوره‌های مربوط به زبان، ادبیات و هنر را برگزار می‌کنند.

آموزش در سطح جهانی

بسیاری از مؤسسه‌های آموزش عالی کشور آلمان در بین ۲۰ مؤسسه برتر اروپا و ۱۰۰ موسسه برتر جهان قرار دارند. پنج دانشگاه برتر آلمان عبارت‌اند از دانشگاه فنی مونیخ (TUM)، دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیانس (LMU) مونیخ، دانشگاه هایدلبرگ، مؤسسه فناوری کارلسروهه (KIT) و دانشگاه هومبولت برلین.

آلمان ارزش زیادی برای آموزش قائل است و این موضوع را می‌توان در دانشگاه‌های این کشور مشاهده کرد. دوره‌ها به‌طور مداوم به‌روز می‌شوند تا با دنیای تجاری در حال تغییر سازگار شوند. به دانشجویان این فرصت داده می‌شود که از فناوری‌های پیشرفته و آخرین تحقیقات برای اطمینان از آمادگی جهت ورود به دنیای کار پس از فارغ‌التحصیلی استفاده کنند.

شرایط تحصیل در آلمان

چند نوع مؤسسه آموزش عالی در آلمان وجود دارد، اما محبوب‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

  • دانشگاه‌ها: اغلب آن‌ها دانشگاه‌های دولتی هستند که بر تدریس تئوری با کیفیت بالا تمرکز دارند. آن‌ها دانشجویان را برای تحقیقات و کارهای نظری یا برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد آماده می‌کنند.
  • دانشگاه‌های علمی‌کاربردی: دانشگاه‌هایی که بر آموزش عملی رشته‌ها و آماده‌سازی دانشجویان خود برای ورود به بازار کار متمرکز هستند.

نوع دانشگاه

بیشترین رشته‌های ارائه‌شده

کارشناسی

کارشناسی ارشد

دانشگاه‌ها

مهندسی، فلسفه،سیاست، شیمی، اقتصاد، توسعه پایدار، تاریخ، زبان‌شناسی و آموزش

سه سال

یک تا دو سال

دانشگاه علمی‌کاربردی

مهندسی، علوم کامپیوتر، طراحی دیجیتال، مدیریت بازرگانی و مارکتینگ

۳٫۵ تا چهار سال (با دوره کارآموزی)

-

شرایط اصلی که باید هنگام درخواست برای دانشگاه‌های آلمان رعایت شوند، عبارت‌اند از:

  • مدرک تحصیلی (امتحان کارشناسی ارشد) یا دیپلم IB
  • گواهی پایان دوره دبیرستان یا آموزشگاه فنی
  • آزمون مهارت زبان (معمولاً هنگام درخواست برای تحصیل، سطح زبان آلمانی باید C۱ و سطح زبان انگلیسی B۲-C۱ باشد.)

توجه داشته باشید که برخی از دانشگاه‌ها حتی اگر آموزش را هم به زبان انگلیسی ارائه دهند، باز هم ممکن است مدرک آلمانی بخواهند.

گواهی‌نامه‌های معتبر برای زبان آلمانی

گواهی‌نامه‌های معتبر برای زبان انگلیسی

DSH ،DSD II و TestDaF

آیلتس، تافل و CAE

آزمون‌های زبان معمولاً تنها آزمون ورودی دانشگاه هستند که باید در طول درخواست خود برای آن‌ها آماده شوید.

شرایط سنی تحصیل در آلمان

شرایط سنی برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

مقطع تحصیلی

شرایط سنی

کارشناسی

کمتر از ۲۱ سال

کارشناسی ارشد

کمتر از ۳۲ سال

دکترا

محدودیتی وجود ندارد.

توجه داشته باشید که شانس دریافت پذیرش برای افرادی با این سن، بالاتر است. اما ممکن است برخی بتوانند با وجود سن بالاتر پذیرش بگیرند. یکی از موارد مهم برای تحصیل در آلمان نداشتن گپ تحصیلی است.

شرایط پذیرش برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان

انتخاب برنامه تحصیلی مناسب، تنها اولین قدم برای تحصیل در کشور آلمان است. برای اخذ پذیرش در رشته مورد نظر خود، باید شرایطی را که توسط دانشگاه تعیین شده‌اند، داشته باشید.

برای پذیرش در یک دانشگاه آلمانی، مدارک شما باید توسط مؤسسه به رسمیت شناخته شود. به این معنی که شما باید یک «مدرک تحصیلی ورودی آموزش عالی» یا HZB یا Abitur داشته باشید. اگر گواهی پایان تحصیل شما در آلمان به رسمیت شناخته نشود، ممکن است لازم باشد در یک دوره مقدماتی یک‌ساله به نام Studienkolleg شرکت کنید.

برخی دانشگاه‌ها در آلمان از شما می‌خواهند در آزمون استعدادی مانند TestAS شرکت کنید که به‌طور خاص برای دانشجویان خارج از کشورهای غیر اتحادیه اروپا طراحی شده است. مهارت زبان نیز یکی از جنبه‌های مهم فرآیند پذیرش دانشگاه محسوب می‌شود.

شرایط تحصیل در آلمان

مقاطع تحصیلی در آلمان

سیستم آموزشی کشور آلمان شامل آموزش پیش‌دبستانی، ابتدایی، متوسطه و عالی می‌شود. تحصیل تمام‌وقت در مقاطع ابتدایی و متوسطه برای تمامی کودکان بین ۶ تا ۱۵ سال در این کشور اجباری است. با این‌ حال، تحصیل در آلمان به‌طور کلی تا ۱۸ سالگی ادامه دارد.

تحصیل در مدارس آلمان

تحصیل در مدارس آلمان به مقاطع مختلفی تقسیم می‌شود که در این بخش، به هرکدام از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • پیش‌دبستانی: مهد کودک در آلمان دوره‌ای است که کودکان دو تا چهار ساله برخی آموزش‌های ابتدایی را در قالب بازی‌های گروهی فرا می‌گیرند. این دوره جزء تحصیلات اجباری برای کودکان در آلمان نیست.
  • سطح ورودی مدرسه (Schuleingangsstufe): پس از مهدکودک، کودکان به مدت یک سال (۵ تا ۶ سالگی) در این سطح تحصیل می‌کنند.
  • مدرسه ابتدایی (Grundschule): مدرسه ابتدایی کلاس اول تا چهارم را در برمی‌گیرد. پس از گذراندن این دوره، والدین به‌همراه معلمان یکی از سه سطح مدرسه عالی را برای کودک انتخاب می‌کنند.

سه سطح در مدرسه عالی

مدارس دوره متوسطه در آلمان به سه سطح مختلف تقسیم می‌شوند:

۱. دبیرستان مقدماتی کالج (Gymnasium)

بسیاری از دانش‌آموزان در آلمان از کلاس پنجم تا دوازدهم به دبیرستان مقدماتی کالج می‌روند. دانش‌آموزانی که از این دوره فارغ‌التحصیل می‌شوند، دیپلمی به نام Abitur یا (DIA) دریافت می‌کنند. آن‌ها با این مدرک شرایط لازم برای ادامه تحصیل در کالج‌ها و دانشگاه‌های آلمان و سراسر جهان را دارند.

۲. دبیرستان فنی آکادمیک (Realschule)

دانش‌آموزانی که این مسیر را انتخاب کردند، از کلاس پنجم تا دهم به دبیرستان فنی آکادمیک می‌روند. در اینجا، آن‌ها با مدرک MSA فارغ‌التحصیل می‌شوند. سپس انتخاب می‌کنند که یک حرفه را یاد بگیرند یا اگر نمرات آن‌ها خوب بود، برای شرکت در Abitur به Gymnasium (دبیرستان مقدماتی کالج) منتقل شوند.

۳. دوره متوسطه اول (Hauptschule)

انتخاب دیگر، رفتن به مدرسه متوسطه اول (Hauptschule) از کلاس پنجم تا نهم است. دانش‌آموزان پس از فارغ‌التحصیلی و اخذ مدرک ESA، حرفه‌ای را می‌آموزند و یک دوره آموزشی طولانی را دنبال می‌کنند.

تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی

تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان بین سه تا چهار سال طول می‌کشد. در دانشگاه‌های علمی‌کاربردی، تحصیلات لیسانس شش تا هفت ترم است که شامل کار عملی نیز می‌شود. در کالج‌های هنر و موسیقی کشور آلمان، این مقطع حدود هشت ترم یا چهار سال تحصیلی و در آکادمی‌های حرفه‌ای، سه سال تحصیلی طول می‌کشد. دانشجویان می‌توانند دوره کارشناسی را به‌صورت تمام‌وقت، پاره‌وقت و آنلاین بگذرانند.

رشته‌های کارشناسی مختلفی در آلمان وجود دارند که دانشجویان می‌توانند به زبان‌های آلمانی یا انگلیسی در آن‌ها تحصیل کنند. برخی از رشته‌های تحصیلی محبوب‌ و دانشگاه‌های برتر در این مقطع عبارت‌اند از:

رشته‌های محبوب

دانشگاه‌های برتر

روابط بین‌الملل

تجارت

مدیریت

مهندسی

هتلداری

دانشگاه فنی مونیخ

دانشگاه هایدلبرگ

دانشگاه آزاد برلین

دانشگاه فنی برلین

دانشگاه فرایبورگ

مؤسسه فناوری کارلسروهه

دانشگاه RWTH آخن

تحصیل در آلمان در مقطع کارشناسی ارشد

مدرک کارشناسی ارشد دومین سطح مدرکی است که پس از مدرک کارشناسی در دانشگاه‌های آلمان می‌توان دریافت کرد. در این دوره، دانشجویان در طول دو تا چهار ترم دانش عمیق‌تری درباره یک موضوع کسب می‌کنند. علاوه بر این، آن‌ها می‌توانند از طریق کارآموزی با شرایط کاری واقعی آشنا شوند.

تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان معمولاً بین یک تا دو سال طول می‌کشد. دانشگاه‌های آلمان فهرست بزرگ و متنوعی از دوره‌های تحصیلات تکمیلی را ارائه می‌دهند که به زبان انگلیسی تدریس می‌شوند. از محبوب‌ترین رشته‌ها و بهترین دانشگاه‌ها در مقطع کارشناسی ارشد در آلمان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

رشته‌های محبوب

دانشگاه‌های برتر

مهندسی

زمین‌شناسی

دیجیتال مارکتینگ

علوم کامپیوتر

مدیریت

هنرهای زیبا

پزشکی

دانشگاه فنی مونیخ

دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ

دانشگاه هایدلبرگ

دانشگاه آزاد برلین

مؤسسه فناوری کارلسروهه

دانشگاه RWTH آخن

 

تحصیل در آلمان در مقطع دکترا

شرایط ورود بین دانشگاه‌ها و رشته‌های مختلف در مقطع دکترا، تفاوت دارند. به‌طور کلی، شما باید مدرک تحصیلات عالی خوبی داشته باشید که معادل مدرک کارشناسی ارشد آلمان است. در آلمان، دو روش تحصیلی برای دریافت دکترا وجود دارد:

دکترای انفرادی

این روش، سنتی و محبوب است. در این نوع دکترا، شما باید پایان‌نامه خود را زیر نظر یک استاد تهیه کنید. مدت این نوع دکترا، متفاوت است و معمولاً سه تا پنج سال طول می‌کشد. این گزینه انعطاف‌پذیری زیادی دارد، اما لازمه‌اش مقدار زیادی ابتکار و مسئولیت شخصی است.

در این روش، شما محدود به گرفتن دکترا از طریق انجام کارهای تحقیقاتی در دانشگاه نیستید. شما همچنین می‌توانید یک پروژه را در یک سازمان تحقیقاتی غیردانشگاهی یا در یک شرکت آلمانی در بخش صنعتی تکمیل کنید و در نهایت مدرک دکترای خود را بگیرید.

دکترای ساختاریافته

در این روش، گروهی از دانشجویان دکترا توسط گروهی از استادان راهنما هدایت می‌شوند. حدود ۶۰۰ رشته از این نوع در آلمان در دسترس است که اغلب به زبان انگلیسی‌ تدریس می‌شوند. 

اغلب دانشگاه‌های برتر آلمان دوره‌های دکترا را برگزار می‌کنند. اکثر دانشجویان دکترا در یک پروژه تحقیقاتی همراه با درآمد کار می‌کنند یا بورسیه می‌گیرند. برای دریافت کمک‌هزینه می‌توانید موارد این‌چنینی را در وب‌سایت دانشگاه خود پیدا کنید.

هزینه تحصیل در آلمان

اکثر مؤسسات آموزش عالی در آلمان توسط دولت تأمین مالی می‌شوند. به‌طور کلی هیچ هزینه‌ای برای دوره‌های کارشناسی یا اکثر دوره‌های کارشناسی ارشد در مؤسسات آموزش عالی دولتی وجود ندارد. ممکن است برای برخی از رشته‌های کارشناسی ارشد شهریه در نظر گرفته شود که مبلغ آن نیز چندان زیاد نیست.

برای تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی آلمان باید شهریه پرداخت کرد. میزان شهریه با توجه به دانشگاه و رشته، متفاوت است؛ دانشجویان بین ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار یورو در سال برای کارشناسی و بین ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار یورو در سال برای کارشناسی ارشد پرداخت می‌کنند.

سهمیه ترم

در آلمان، همه دانشجویان در تمام دانشگاه‌ها باید سهمیه ترم پرداخت کنند. این پرداخت ربطی به شهریه ندارد. هزینه سهم ترم بین ۱۰۰ تا ۳۵۰ یورو است و باید هنگام ثبت‌نام و پیش از شروع هر ترم جدید پرداخت شود.

مجموع هزینه‌های دانشجویی در آلمان

در جدول زیر، تمام هزینه‌های رایج برای یک زندگی دانشجویی در آلمان را مشاهده می‌کنید:

مجموع هزینه‌های زندگی دانشجویی

۸۰۰ تا ۱۲۰۰ یورو در ماه

هزینه‌های محل اقامت

۱۵۰ تا ۵۰۰ یورو در ماه

خورد و خوراک

۱۵۰ تا ۲۵۰ یورو در ماه

حمل‌ونقل

۱۰۰ تا ۱۵۰ یورو در ماه

مخارج متفرقه

۵۰ تا ۲۰۰ یورو در ماه

آب و برق

۱۵۰ تا ۳۰۰ یورو در ماه

بیمه درمانی

۱۰۰۰ یورو

هزینه تحصیل در آلمان

مدارک لازم برای تحصیل در آلمان

برای تحصیل در دانشگاه‌های آلمان با توجه به مقطع تحصیلی باید مدارک مختلفی ارائه شود. دانشجویان باید بنا بر زبان انتخابی خود (آلمانی یا انگلیسی) در دانشگاه نیز مدرک ارائه دهند. مدارک معتبر برای زبان آلمانی TestDaf یا DSH و برای زبان انگلیسی، تافل و آیلتس هستند.

مدارک لازم برای تحصیل کارشناسی در آلمان

مهم‌ترین مدارک برای تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان عبارت‌اند از:

  • گواهی اتمام دبیرستان
  • ریز نمرات از تحصیلات قبلی
  • اثبات تسلط به زبان
  • انگیزه‌نامه (اختیاری)
  • کپی مدارک شناسایی

مدارک لازم برای تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان

برای درخواست برنامه کارشناسی ارشد (MS) در آلمان، معمولاً باید چندین مدرک ارائه دهید. در زیر، لیستی از مدارک مورد نیاز آمده است:

  • فرم درخواست تکمیل‌شده
  • گواهی مدرک کارشناسی
  • ریز نمرات تحصیلی
  • رزومه (CV)
  • توصیه‌نامه
  • اثبات مهارت زبان
  • عکس
  • انگیزه‌نامه
  • اثبات منابع مالی
  • بیمه سلامت

ویزای تحصیلی آلمان

دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا برای تحصیل در کشور آلمان باید ویزای دانشجویی دریافت کنند. متقاضیان با دریافت این ویزا می‌توانند تا پایان تحصیلات خود در آلمان بمانند. برای دریافت ویزای دانشجویی اول باید از یک دانشگاه پذیرش گرفت و سپس از طریق سفارت با ارائه مدارک، ادامه روند را دنبال کرد.

مدارک لازم برای ویزای تحصیلی آلمان

برای درخواست ویزای تحصیلی آلمان باید مدارک زیر را ارائه دهید:

  • تکمیل فرم درخواست ویزای دانشجویی
  • پاسپورت معتبر با یک صفحه خالی و ۶ ماه اعتبار
  • گواهی ازدواج (در صورت وجود)
  • شناسنامه
  • شناسنامه فرزندان (در صورت وجود)
  • گواهی فوت همسر (در صورت وجود)
  • دو عکس با کیفیت بالا و یکسان
  • کپی ویزای قبلی (در صورت وجود)
  • مدرک اقامت در آلمان (باید مدرکی را از محل اقامت در طول تحصیل در آلمان ارائه دهید.)
  • گواهی بیمه درمانی دانشجویی شامل کل مدت اقامت در آلمان
  • رزومه (مدارک مربوط به کارآموزی و استخدام قبلی و فعلی)
  • اثبات حداقل توان مالی ۱۰ هزار و ۳۳۲ یورو در سال یا ۸۶۱ یورو در ماه از طریق روش‌های زیر:
  • صورت‌های مالی شخصی سه ماه اخیر
  • گواهی اعطای بورسیه تحصیلی
  • تأییدیه کتبی والدین یا شخص حامی مبنی بر تأمین هزینه‌های شما
  • اگر هنوز پذیرش انجام نشده است:
  • گواهی پایان تحصیلات رسمی
  • تأیید درخواست (یک ایمیل از دانشگاه که ارسال درخواست برای تحصیل را تأیید می‌کند.)
  • گواهی پذیرش در دوره مقدماتی (نامه تأیید ثبت‌نام در دوره زبان آلمانی که حداقل ۱۸ ساعت کلاس در هفته است.)
  • گواهی پایان تحصیلات رسمی Abitur یا معادل آن
  • اثبات تسلط به زبان آلمانی یا انگلیسی (با توجه به زبان تحصیل)
  • مدرک تحصیلی قبلی
  • در صورت پذیرش در دانشگاه:
  • نامه پذیرش از دانشگاه
  • گواهی‌های تحصیلات قبلی
  • معرفی‌نامه یا Cover Letter (در این نامه باید دلیل انتخاب دانشگاه، رشته و اینکه چگونه این تحصیلات باعث بهبود شغل شما در آینده می‌شود، توضیح دهید.)
  • مدرک TestDaf یا DSH ٰبرای برنامه‌های آلمانی و مدرک تافل یا آیلتس برای دوره‌های زبان انگلیسی

ویزای همراه تحصیلی در آلمان

ویزای همراه تحصیلی به خانواده کسانی اختصاص دارد که به‌عنوان دانشجو در آلمان اقامت دارند. برای درخواست این ویزا دانشجویان باید نخست وارد آلمان شوند و حداقل سه ماه اقامت داشته باشند. دریافت این ویزا به رعایت شرایط خاصی نیاز دارد که از این قرار است:

  • دانشجو باید بتواند هزینه‌های اقامت خانواده خود (همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال) را تأمین کند.
  • دانشجو باید محل زندگی مناسبی برای پیوستن اعضای خانواده داشته باشد.
  • ازدواج با همسر باید قبل از درخواست ویزای تحصیلی ثبت شده باشد.
  • دانشجو و همسر باید در زمان درخواست حداقل ۱۸ سال داشته باشند.
  • همسر متقاضی و فرزندان بین ۱۶ تا ۱۸ سال باید حداقل از سطح زبان A۱ برخوردار باشند.
  • والدین متقاضی تنها در صورت سالخوردگی و نیاز به مراقبت می‌توانند این ویزا را دریافت کنند.

ویزای تحصیل در آلمان

مراحل اخذ پذیرش تحصیلی در آلمان

برای دریافت پذیرش تحصیلی آلمان در مرحله اول باید دانشگاه و رشته مورد علاقه خود را انتخاب کنید. پس از آن می‌توانید درخواست پذیرش خود را طبق مراحل زیر ارائه دهید.

۱. فرم درخواست را پر کنید

هر دوره، فرم درخواست مخصوص به خود را دارد و پر کردن آن‌ می‌تواند یک فرآیند نسبتاً وقت‌گیر باشد. فرم‌ها را می‌توان از وب‌سایت‌های دانشگاه دریافت کرد. بیشتر اوقات، این فرم‌ها آنلاین هستند.

هنگام پر کردن فرم‌های درخواست، از دانشجویان عکس و کپی پاسپورت خواسته می‌شود. در این مرحله، شما باید مدارکی مبنی بر صلاحیت برای پذیرش ارائه دهید. بنابراین از هر گواهی‌نامه و مدرک مربوطه، کپی‌های تأییدشده دیجیتالی تهیه کنید.

۲. درخواست خود را ارسال کنید

پس از تکمیل فرم، آن را در اسرع وقت ارسال کنید. اگر اشکالی در فرم یا موانع بوروکراتیک وجود دارد، ممکن است برای رفع آن‌ به زمان نیاز داشته باشید. برای درخواست پذیرش، مهلت‌های درخواستی خاصی اعمال می‌شوند. اگر متقاضی شروع تحصیل در زمستان هستید، درخواست باید تا ۱۵ جولای ارسال شود. آخرین مهلت ثبت‌نام تابستانی معمولاً ۱۵ ژانویه است.

۳. نامه پذیرش را دریافت کنید

چنانچه موفق به دریافت پذیرش تحصیلی شوید، باید بقیه مراحل (پروسه اخذ ویزای دانشجویی) را دنبال کنید. از نامه پذیرش خود حتماً چند کپی تهیه کنید؛ چراکه در مراحل بعد به آن‌ها نیاز خواهید داشت.

بورسیه تحصیلی در آلمان

برای تحصیل در آلمان بورسیه‌های مختلفی وجود دارند که عموماً بر اساس شایستگی به دانشجویان اعطا می‌شوند. در ادامه، با ۹ بورسیه کامل تحصیلی در آلمان آشنا می‌شویم:

۱. بورسیه DAAD

یکی از معروف‌ترین بورسیه‌ها در آلمان، بورسیه تحصیلی DAAD است. افراد زیادی می‌توانند در تمامی طول سال برای دریافت این بورسیه اقدام کنند.

  • مقاطع تحصیلی: لیسانس، کارشناسی ارشد، دکترا
  • مزایای مالی: با بودجه کامل

۲. بورسیه تحصیلی Friedrich Ebert Stiftung

هر سال تا ۴۰ دانشجو با این بورسیه می‌توانند به‌صورت رایگان در آلمان تحصیل کنند.

  • مقاطع تحصیلی: لیسانس، کارشناسی ارشد، دکترا
  • مزایای مالی: با بودجه کامل

۳. بورسیه تحصیلی Rosa Luxemburg Stiftung

این بورسیه را می‌توان در اکثر دانشگاه‌های آلمان کسب کرد. دانشجویان مدرک کارشناسی ارشد و دکترا در هر رشته‌ای به‌جز پزشکی، دندانپزشکی و دامپزشکی می‌توانند برای این بورسیه اقدام کنند.

  • مقاطع تحصیلی: کارشناسی ارشد، دکترا

۴. بورس تحصیلی بنیاد هاینریش بول

بنیاد هاینریش بول ۱۲۰۰ بورس تحصیلی را برای اخذ مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکترا در همه رشته‌ها ارائه می‌دهد.

  • مقاطع تحصیلی: کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترا
  • مزایای مالی: بودجه کامل

این بورسیه برای شهروندان کشورهای در حال توسعه باز است. شما می‌توانید فقط برای برنامه‌های کارشناسی ارشد درخواست دهید.

  • مقاطع تحصیلی: کارشناسی ارشد
  • مزایای مالی: بودجه کامل

۶. بورسیه تحصیلی DAAD EPOS ۲۰۲۴

بورسیه تحصیلی EPOS یک برنامه بورسیه سالانه توسط DAAD است که در آن، متقاضیان می‌توانند برای دوره‌های Master، MPhil، MBA، LLM و Ph.D درخواست دهند. EPOS یک بورسیه تحصیلی کامل است که سفر، اقامت، کمک‌هزینه تحصیلی و هزینه تحصیل را نیز پوشش می‌دهد.

  • مقاطع تحصیلی: کارشناسی ارشد، MBA، LLM و دکترا
  • مزایای مالی: بودجه کامل

بنیادهای متنوعی به دانشجویان در تمام سطوح تحصیلی کمک‌هزینه ارائه می‌دهند و واجد شرایط بودن، محدود به دانشجویانی با نمره برجسته نیست.

۸. برنامه بورس تحصیلی اراسموس موندوس

Erasmus بزرگ‌ترین برنامه بورسیه دولت اروپا است که بورسیه‌های کارشناسی ارشد و دکترا اعطا می‌کند. بسیاری از دانشگاه‌های آلمان تحت اراسموس هستند.

۹. بورسیه ملی DeutschlandStipendium

Deutschlandstipendium به دانشجویان جاه‌طلب و برجسته از تمام نقاط جهان کمک مالی می‌کند. این بورسیه از دانشجویان تمام دانشگاه‌های آلمان پشتیبانی می‌کند.

بورسیه تحصیل در آلمان

کار دانشجویی در حین تحصیل در آلمان

دانشجویان غیراتحادیه اروپا و منطقه اقتصادی اروپا می‌توانند در کنار تحصیل در آلمان به‌مدت ۱۲۰ روز کامل یا ۲۴۰ نیم‌روز در سال کار کنند. کار به‌عنوان دستیار پژوهشی در دانشگاه، جزء روزهای کاری به حساب نمی‌آید. در صورت انجام این نوع کار باید به اداره ثبت اتباع خارجی اطلاع دهید.

گذراندن دوره کارآموزی در طول ترم حتی اگر بدون دستمزد باشد، یک کار عادی محسوب می‌شود. این بدان معنا است که هر روز کارآموزی از موجودی اعتبار ۱۲۰ روزه شما کم می‌کند. با این‌ حال، دوره‌های کارآموزی اجباری جزء روزهای کاری به‌ حساب نمی‌آیند. دانشجویان غیراتحادیه اروپا مجاز به کار به‌صورت خوداشتغالی یا آزاد نیستند.

دانشجویان در آلمان می‌توانند تا ۴۵۰ یورو در ماه بدون مالیات درآمد کسب کنند. اگر بیشتر از این درآمد داشته باشند، یک شماره مالیات بر درآمد دریافت می‌کنند تا مالیات به‌صورت خودکار کسر شود.

برخی مشاغل دانشجویی در آلمان

ویزای دانشجویی آلمان به دانشجویان بین‌المللی اجازه می‌دهد تا حداکثر ۲۰ ساعت در هفته به‌صورت پاره‌وقت کار کنند. فراموش نکنید که دانش زبان آلمانی در پیدا کردن شغل بسیار موثر است. برخی از گزینه‌های شغلی پاره‌وقت در آلمان برای دانشجویان بین‌المللی عبارت‌اند از:

  • دستیار علمی
  • ناظر کتابخانه
  • پیشخدمت
  • پیک رستوران
  • پرستار بچه
  • صندوقدار
  • مدرس زبان انگلیسی

شرایط اقامت پس از اتمام تحصیل در آلمان

دانشجویان ایرانی که قصد کار در آلمان بعد از فارغ‌التحصیلی را دارند، می‌توانند برای پیدا کردن کار مرتبط با تحصیل، مجوز اقامت خود را تا ۱۸ ماه تمدید کنند. برای درخواست مجوز اقامت تمدیدشده، به موارد زیر نیاز دارید:

  • گذرنامه
  • گواهی مدرک دانشگاهی که تأیید کند تحصیلات خود را با به اتمام رسانده‌اید.
  • سندی که نشان دهد بیمه درمانی دارید.
  • اثبات اینکه شما می‌توانید هزینه‌های خود را تأمین کنید.

به‌محض دریافت نتایج امتحان نهایی، محاسبه ۱۸ ماه آغاز می‌شود. بنابراین باید از ترم آخر به‌دنبال شغل مناسب باشید. در این ۱۸ ماه، می‌توانید هر اندازه که می‌خواهید کار کنید و برای تأمین مخارج خود به هر شغلی بپردازید.

به‌محض پیدا کردن کار مناسب باید برای مجوز اقامت آلمان یا کارت آبی اتحادیه اروپا درخواست خود را ارائه دهید. شما می‌توانید تا زمانی که درخواستتان در حال بررسی است، در آلمان بمانید.

اگر قصد زندگی و کار در یکی دیگر از کشورهای اتحادیه اروپا را دارید، ممکن است کارت آبی اتحادیه اروپا ارجح باشد. برای کارت آبی اروپا باید دستمزد شما حداقل ۵۳ هزار یورو در سال باشد. این رقم برای ریاضی‌دانان، مهندسان، دانشمندان علوم طبیعی، تکنسین‌ها یا پزشکان ۴۱ هزار و ۸۰۸ یورو در سال است.

شرایط اقامت پس از اتمام تحصیل در آلمان

بهترین رشته‌ها برای تحصیل در آلمان

برخی رشته‌های تحصیلی در آلمان از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. دلیل آن، آموزش باکیفیت و امکان یافتن شغل پس از فارغ‌التحصیلی است. این رشته‌ها عبارت‌اند از:

پزشکی و دندانپزشکی

ریاضیات و علوم کامپیوتر

حقوق

علوم طبیعی

مهندسی صنایع

تجارت و اقتصاد

خودرو

معماری

مهندسی

فلسفه و علوم انسانی

بهترین دانشگاه‌ها برای تحصیل در آلمان

در جدول زیر می‌توانید برترین دانشگاه‌های آلمان به‌همراه رتبه آن‌ها را مشاهده کنید:

 ردیف

نام دانشگاه

رتبه QS

مکان

۱

فنی مونیخ

۴۹

مونیخ

۲

لودویگ ماکسیمیلیانس

۵۹

مونیخ

۳

هایدلبرگ

۶۵

هایدلبرگ

۴

آزاد برلین

۱۱۸

برلین

۵

Humboldt برلین

۱۳۱

برلین

۶

KIT

۱۴۱

کارلسروهه

۷

RWTH آخن

۱۴۷

آخن

۸

فنی برلین

۱۵۸

برلین

۹

Eberhard Karls Universität Tubingen

۱۶۹

توبینگن

۱۰

آلبرت لودویگ فرایبورگ

۱۸۹

فرایبورگ

فرم مشاوره تحصیل در آلمان

کارشناسان ما آماده پاسخگویی به شما هستند

جمع‌بندی و سوالات متداول

هزینه تحصیل در آلمان چقدر است؟

دانشگاه‌های دولتی آلمان از دانشجویان شهریه دریافت نمی‌کنند. هزینه تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی سالانه بین ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار یورو است. به‌طور کلی، هزینه زندگی دانشجویی در آلمان ماهانه بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ یورو برآورد می‌شود.

آیا آلمان کشور مناسبی برای تحصیل است؟

آلمان به‌دلیل داشتن دانشگاه‌های باکیفیت و ارائه آموزش سطح بالا، کشوری مناسب برای تحصیل است. از مزایای دیگر آن می‌توان به عدم نیاز به پرداخت شهریه (در دانشگاه‌های دولتی) و کیفیت بالای زندگی اشاره کرد..

برای تحصیل در آلمان به چه مدرک زبانی نیاز دارم؟

برای تحصیل در آلمان به زبان انگلیسی باید مدرک تافل یا آیلتس و برای تحصیل به زبان آلمانی باید مدرک DSH ،DSD II و TestDaF ارائه دهید.

آیا بعد از تمام شدن دوره تحصیلی در آلمان می‌توان اقامت این کشور را گرفت؟

بله، پس از اتمام تحصیلات، شما ۱۸ ماه برای پیدا کردن شغل مناسب فرصت خواهید داشت. در صورت پیدا کردن شغل می‌توانید اقامت آلمان را دریافت کنید.

آیا هنگام تحصیل در آلمان می‌توانم در این کشور کار کنم؟

بله، هر دانشجوی ایرانی هنگام تحصیل در آلمان می‌تواند در هفته تا سقف ۲۰ ساعت کار کند.

شرایط سنی برای تحصیل در آلمان چیست؟

برای تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان تا ۲۱ سال و کارشناسی ارشد تا ۳۲ سال سن مناسبی محسوب می‌شود. برای تحصیل در مقطع دکترا شرایط سنی خاصی وجود ندارد.

آیا حین تحصیل در آلمان می‌توانم خانواده خود را به این کشور بیاورم؟

بله، دانشجویان در صورت رعایت برخی الزامات مانند تمکن مالی می‌توانند خانواده خود را نیز به آلمان بیاورند.

آیا می‌توانم بدون مدرک زبان برای تحصیل در آلمان اقدام کنم؟

خیر، دریافت ویزای دانشجویی بدون داشتن مدرک زبان امکان‌پذیر نیست.

آیا می‌‌توانم از دانشگاه‌های آلمان بورسیه تحصیلی بگیرم؟

بله، در آلمان بورسیه‌های متنوعی برای تمامی مقاطع تحصیلی به دانشجویان ارائه می‌شود.

تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان چقدر طول می‌کشد؟

تحصیل در مقطع کارشناسی در کشور آلمان با توجه به دانشگاه و رشته بین سه تا چهار سال زمان می‌برد.

آیا امکان تحصیل رایگان در آلمان وجود دارد؟

بله، تحصیل در دانشگاه‌های دولتی آلمان تقریباً رایگان است. ضمن اینکه امکان دریافت بورسیه نیز وجود دارد.

تحصیل در آلمان به چه زبان‌هایی امکان‌پذیر است؟

در آلمان می‌توان به زبان‌های آلمانی و انگلیسی تحصیل کرد.