ترکیه به دلیل نزدیکی به ایران، داشتن دانشگاه‌های معتبر، دریافت شهریه کم نسبت به کشورهای اروپایی و داشتن جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیبا به یک مقصد بسیار هیجان انگیز برای تحصیل در خارج از کشور تبدیل شده است.

در چند سال اخیر مهاجرت به ترکیه افزایش یافته است؛ اما این کشور از دیرباز به عنوان یک مقصد محبوب برای تحصیل شناخته می‌شد. این کشور چهارراه شرق و غرب است و اروپا و آسیا را در برمی‌گیرد؛ به همین خاطر بسیاری از دانشجویان بین المللی به دنبال اخذ پذیرش از دانشگاه‌های معتبر ترکیه هستند تا بتوانند مدرک تحصیلی معتبر دریافت کنند. اگر قصد مهاجرت تحصیلی به ترکیه را دارید، این مطلب را به دقت مطالعه کنید؛ در این مطلب به شما کمک می‌کنیم تا در مورد شرایط لازم، هزینه‌ها و شهریه‌ها و مدارک مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه، اطلاعات خود را کامل کنید. با ویزاگرد همراه باشید.

تحصیل در ترکیه

ترکیه با اتخاذ یک نظام اقتصادی لیبرال از سال ۱۹۲۳ به جمهوری تبدیل شده است؛ همین امر باعث شد تا ترکیه به سرعت پیشرفت کند و به یک مقصد گردشگری امن در منطقه تبدیل شود. بسیاری از مردم از اقصی نقاط جهان، ترکیه را به عنوان کشور محل تحصیل، زندگی و کار خود انتخاب می‌کنند. ترکیه در مقایسه با سایر کشورهای منطقه بسیار پیشرفته است و امنیت بالایی را به ساکنان دائمی و موقت خود ارائه می‌دهد.

سیستم آموزشی ترکیه علاوه بر کیفیت بالا، از نظر رشته‌ها و دوره‌های تحصیلی تنوع زیادی دارد. در این کشور آموزش در تمامی اشکال (مدارس و دانشگاه‌ها) تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش و به صورت خصوصی و دولتی انجام می‌شود؛ مدارک تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان درس خوانده این کشور نیز، در کشورهای اروپایی، ایالات متحده آمریکا و سراسر نقاط جهان اعتبار بالایی دارد.

بسیاری از دانشگاه‌ها برای دانشجویان خارجی خدمات مشاوره ارائه می‌دهند تا دانشجویان بتوانند هر چه سریع‌تر با زندگی در ترکیه سازگار شوند. اساسی‌ترین نیازهای دانشجویان در ترکیه مسکن، غذا و حمل‌و‌نقل است. بیشتر دانشگاه‌های ترکیه دارای سالن‌های غذاخوری تمیز و خوابگاه هستند. اخوابگاه‌ها نیز معمولاً در فاصله کمی از دانشگاه قرار دارند تا دانشجویان مسافت کمی را برای حضور در کلاس‌های درسی خود طی کنند. دانشگاه‌های این کشور با ارائه خدمات رفاهی مربوط به غذا و مسکن هزینه‌های اقامت دانشجویان را کاهش می‌دهند؛ به طور کلی نیز هزینه‌های تحصیل و زندگی در مدارس و دانشگاه‌های ترکیه بسیار کمتر از کشورهای اروپایی است.

سیستم حمل و نقل عمومی در مناطق شهری ترکیه،‌ بسیار پیشرفته است؛ در این کشور می‌توانید با استفاده از امکانات حمل‌و‌نقل عمومی مانند مترو، تراموا، اتوبوس، تاکسی و متروبوس، به سادگی از یک مکان به مکان دیگر جا به جا شوید. دانشجویان می‌توانند با ارائه کارت دانشجویی، هزینه کمتری برای استفاده از خدمات حمل و نقل پرداخت کنند.

مزایای تحصیل در ترکیه

مزایای تحصیل در ترکیه

ترکیه کشوری با فرهنگ غنی، روحیه سرزنده و جاذبه‌های دیدنی است که مردم بسیاری از نقاط جهان را مجذوب خود می‌کند. دانشجویانی که ترکیه را به عنوان مقصد تحصیلی خود انتخاب می‌کنند، از مزایای زیر برخوردار می‌شوند.

استاندارد عالی آموزشی

در ترکیه، بیش از ۲۰۶ دانشگاه دولتی و خصوصی ایجاد شده است؛ این دانشگاه‌ها سیستم آموزشی قوی دارند و دوره‌های تحصیلی متنوعی ارائه می‌دهند؛ علاوه بر این، بورسیه و کمک‌های مالی متنوعی به دانشجویان اعطا می‌کنند. در دانشگاه‌های ترکیه تدریس توسط اساتید مجرب انجام می‌گیرد؛ مدارک صادر شده در این دانشگاه‌ها نیز در تمام کشورهای اروپایی به رسمیت شناخته می‌شود.

رشته‌های تحصیلی مختلف

برای تحصیل در ترکیه می‌توانید از بین حدود ۶۰ هزار رشته مختلف از حوزه‌های هنری، مهندسی، پزشکی و مدیریت، دوره تحصیلی مورد نظر خود را انتخاب کنید. از آنجا که در این کشور دوره‌های آموزشی زیادی برگزار می‌شود، بابت انتخاب رشته مناسب مشکلی نخواهید داشت؛ فقط یادتان باشد که رشته تحصیلی خود را براساس علاقه، هزینه و رتبه دانشگاه انتخاب کنید. ممکن است یک رشته خاص در یک دانشگاه، نسبت به دانشگاه دیگر اعتبار بیشتری داشته باشد؛ برای مثال، دانشگاه آیدین استانبول، دوره‌های پزشکی بسیار معتبری دارد.

فضای دوستانه دانشجویی

شهرهای مختلف ترکیه، فضای دانشجویی دوستانه‌ای دارند و در توسعه مهارت‌های فردی و تقویت ارتباطات اجتماعی به دانشجویان کمک می‌کنند. ترکیه یک کشور چند فرهنگی است؛ بنابراین لازم نیست نگران تعصبات قومیتی باشید؛ همچنین نیازی نیست که در مورد یادگیری زبان ترکی استرس داشته باشید، امروزه اکثر دانشگاه‌های برتر ترکیه کلاس‌های درسی خود را به زبان انگلیسی برگزار می‌کنند. 

فرصت‌های کاری جذاب

ترکیه به دانشجویان بین المللی اجازه کار حین تحصیل را نمی‌دهد؛ اما برخی از دانشگاه‌ها فرصت‌های کارآموزی را برای دانشجویان خود فراهم کرده‌اند تا دانشجویان در طول تعطیلات تابستانی بتوانند به عنوان دستیار پژوهشی مشغول به کار شوند.

هنگامی که مجوز کار خود را از وزارت کار ترکیه دریافت می‌کنید، به عنوان یک فارغ التحصیل علاقه‌مند به اقامت و کار در این کشور، فرصت‌های شغلی مختلفی خواهید داشت. مجوز کار به مدت یک سال معتبر است؛ اما این امکان را خواهید داشت که مجوز خود را تا سه سال تمدید کنید.

قیمت پایین مسکن

مسکن در ترکیه بسیار ارزان‌تر از کشورهای اروپایی است؛ البته اکثر دانشگاه‌ها برای دانشجویان داخلی و خارجی، در محوطه دانشگاه خوابگاه در نظر گرفته‌اند؛ علاوه بر این، دانشجوبان امکان استفاده از خوابگاه‌های خارج از دانشگاه و خوابگاه‌های خصوصی را نیز خواهند داشت. شما برای خوابگاه ممکن است حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ یورو در ماه هزینه کنید؛ همچنین می‌توانید آپارتمان و سوئیت اجاره کنید و در منزل مسکونی خود زندگی کنید. قیمت ماهانه اجاره خانه شخصی در مرکز شهر نیز، بین ۱۷۰۰ تا ۲۱۰۰ لیر ترکیه است.

شرایط تحصیل در ترکیه

همانطور که قبل‌تر بیان کردیم، تمامی موسسات آموزشی دولتی و خصوصی ترکیه تحت نظر وزارت آموزش و پرورش هستند. مدرسه رفتن در ترکیه از پنج سالگی شروع می‌شود و ۱۲ سال اول آن، اجباری است؛ کودک قبل از ورود به مقطع ابتدایی می‌تواند به مهدکودک و پیش دبستانی نیز برود.

تحصیل در ترکیه تا دانشگاه کاملا رایگان است؛‌ با این حال، تحصیل در مدارس دولتی ترکیه چندان رایج نیست و بیشتر افراد ترجیح می‌دهند در مدارس خصوصی تحصیل کنند. برای ثبت‌نام در یک مدرسه دولتی باید مدارکی ارائه دهید که نشان دهد که مدرسه در نزدیکی محل زندگی شما است.

زبان اصلی در ترکیه، ترکی استانبولی است و دانشجویان این امکان را خواهند داشت که در کلاس‌های آموزشی این زبان را بگذرانند و وارد دانشگاه شوند؛ البته در دانشگاه‌ها امکان تحصیل به زبان انگلیسی نیز وجود دارد. افرادی که می‌خواهند در ترکیه به زبان ترکی تحصیل کنند، باید آزمون YOS و آزمون SAT را بگذرانند. آزمون YOS توانایی دانشجو در صحبت کردن به زبان ترکی را اثبات می‌کند و آزمون SAT برای تحصیل به زبان انگلیسی است.

تحصیل در ترکیه بدون ارائه مدرک زبان امکان پذیر است. برخی از دانشگاه‌های ترکیه امکان تحصیل بدون مدرک را فراهم کرده‌اند. اگر دانشجو در آزمون زبان قبول نشود، دانشگاه دوره آموزش زبان را به او ارائه می‌دهد.

هزینه تحصیل در ترکیه

هزینه تحصیل در ترکیه

هزینه تحصیل و زندگی در ترکیه کمتر از کشورهای اروپایی است. در این کشور می‌توانید با صرف بودجه‌ای مناسب، برای تحصیل در ترکیه اقدام کنید. هزینه‌های تحصیل برای دانشجویان بین المللی در ترکیه، به شرح زیر است:

  • لیسانس به زبان انگلیسی: ۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار در سال
  • لیسانس به زبان ترکی: ۲۴۰ تا ۷۵۰ دلار در سال
  • کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی: ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار در سال
  • کارشناسی ارشد به ترکی: ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار در سال

به خاطر داشته باشید که شهریه دانشگاه، از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت است؛ موسسات خصوصی نیز هزینه‌های بیشتری دریافت می‌کنند؛ البته علاوه بر هزینه دانشگاه، برای تحصیل در این کشور باید هزینه‌های دیگری نیز بپردازید. هزینه‌های اضافی تحصیل در ترکیه شامل موارد زیر می‌شود:

  • ۳۵۰ تا ۵۰۰ دلار در ماه برای هزینه‌های زندگی
  • ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار اضافی در هر ترم برای خرید کتاب و هزینه‌های اداری
  • ۴۰ تا ۷۰ دلار در سال برای بیمه درمانی

برای اطلاع کامل از همه هزینه‌ها مقاله هزینه تحصیل در ترکیه را بخوانید.

مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه

برای تحصیل در ترکیه باید مدارک مورد نیاز برای پذیرش و ویزا را تهیه کنید. با توجه به کالج یا دانشگاهی که برای آن درخواست می‌دهید، ممکن است به مدارک متفاوتی نیاز پیدا کنید؛ به طور کلی، مدارک مورد نیاز شامل موارد زیر هستند:

  • مدارک هویتی شامل ترجمه رسمی شناسنامه و کارت ملی
  • ترجمه رسمی مدارک و گواهی‌های اخذ شده
  • گواهی پزشکی
  • مدارک عدم سوء پیشینه کیفری
  • ۴ قطعه عکس
  • اسناد مالی
  • مدرک زبان (زبان ترکی یا انگلیسی)

توجه: شرط معدل برای تحصیل در ترکیه، برای برخی از دانشگاه‌ها لحاظ شده است؛ معمولاً معدل ۱۶ یا ۱۸ برای پیش دانشگاهی، معدل بالای ۱۸ برای پزشکی و حداقل معدل ۱۵ برای بقیه رشته‌ها اعمال می‌شود.

آزمون‌های مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه

آزمون‌های لازم برای تحصیل در ترکیه شامل آزمون‌های اثبات مهارت زبان و ورود به دانشگاه هستند. هر دانشگاه بسته به شرایط خود، یک یا چند آزمون را در نظر می‌گیرد تا دانشجویان با قبولی در آنها موفق به اخذ پذیرش تحصیلی شوند. در جدول زیر به آزمون‌های مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه اشاره شده است.

نام آزمونهدف
آزمون  TOMERسنجش سطح زبان برای تحصیل به زبان ترکی استانبولی
آزمون آیلتسسنجش سطح زبان برای تحصیل به زبان انگلیسی
آزمون تافلسنجش سطح زبان برای تحصیل به زبان انگلیسی
آزمون YOSسنجش توانایی دانشجو در صحبت کردن به زبان ترکی
آزمون  SATسنجش توانایی دانشجو برای تحصیل به زبان انگلیسی
آزمون  ALESبرای ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی به زبان ترکی
آزمون  GREبرای ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی به زبان انگلیسی
آزمون  TUSآزمون تخصص رشته‌های پزشکی
آزمون DUSآزمون تخصص دندانپزشکی

توجه: تحصیل در ترکیه بدون آزمون امکان پذیر است. بیشتر دانشگاه‌های خصوصی در ترکیه بدون برگزاری آزمون ورودی اقدام به پذیرش دانشجو در رشته‌های پزشکی، مهندسی و مدیریت می‌کنند.

تحصیل در مدارس ترکیه

در ترکیه، برای ثبت‌نام فرزند خود در مدرسه، باید اجازه اقامت در این کشور را دریافت کرده باشید و سن فرزندتان زیر ۱۸ سال باشد. برای ثبت‌نام فرزند خود در کلاس اول، باید با استفاده از کارت اقامت خود به مدارس نزدیک محل سکونت خود بروید؛ ابتدا باید یک برگه از شهرداری بگیرید که نشان دهد شما در نزدیکی مدرسه زندگی می‌کنید؛ سپس با در دست داشتن مجوز شهرداری و پرداخت کامل شهریه یا پرداخت به صورت اقساط، می‌توانید فرزند خود را در برخی از مدارس خصوصی ثبت‌نام کنید.

اگر به تازگی مهاجرت کرده‌ باشید و فرزند شما بخواهد در ترکیه ادامه تحصیل دهد، به آخرین سوابق تحصیلی وی نیاز خواهید داشت. این مدارک باید با کپی اصل گذرنامه ترجمه شده و محضری شوند. برخی از مدارس خصوصی نیز برای پذیرش دانش‌آموزان، آزمون برگزار می‌کنند؛ برای ثبت‌نام در این مدارس، فرزند شما باید در آزمون برگزار شده، رتبه قبولی کسب کند. توجه کنید که مدارس دولتی ترکیه متقاضیان زیادی دارند و ظرفیتشان به سرعت تکمیل می‌شود؛ بنابراین نباید ثبت‌نام فرزند خود را به تاخیر بیندازید.

مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه

انواع مدارس ترکیه

مدارس در ترکیه به سه بخش خصوصی، دولتی و بین المللی تقسیم می‌شوند. قبل از انتخاب مدرسه باید هدف اقامت خود در ترکیه را تعیین کنید. اگر بخواهید به طور دائم در ترکیه بمانید، مدارس ترکیه اعم از خصوصی و دولتی بهترین گزینه هستند؛ اما اگر بخواهید بعد از ترکیه به کشور دیگری مهاجرت کنید، مدارس بین المللی بهترین گزینه خواهند بود. در ادامه به انواع مدارس ترکیه اشاره می‌کنیم.

مدارس دولتی ترکیه

تحصیلات ابتدایی و متوسطه در مدارس دولتی ترکیه برای همه کودکان از جمله مهاجران رایگان است. این مدارس از برنامه درسی ملی ترکیه پیروی می‌کنند و زبان آموزش آنها ترکی است. مدارس دولتی در مقطع دبیرستان از شاخه‌های مختلفی از جمله مدارس عمومی، حرفه‌ای و فنی تشکیل شده‌اند که هر کدام ویژگی‌های آموزشی مختص به خود را دارند. پس از پایان تحصیلات متوسطه، به دانش آموزان دیپلم Lise Diplomasi (دیپلم دبیرستان) اعطا می‌شود. دانش آموزان با دریافت دیپلم حق شرکت در امتحانات سراسری برای ورود به دانشگاه را خواهند داشت.

مدارس خصوصی ترکیه

مدارس خصوصی در ترکیه نسبت به مدارس دولتی کیفیت بالاتری دارند؛ اما شهریه دریافت می‌کنند. از امکانات مدارس خصوصی می‌توان به تعداد دانش آموزان کمتر در هر کلاس، معلمان با تحصیلات بالاتر و طیف وسیع‌تری از فعالیت‌های فوق درسی و ورزشی اشاره کرد. بیشتر مدارس خصوصی از برنامه درسی ملی ترکیه پیروی می‌کنند و زبان آموزشی آنها ترکی است؛ در حالی که برخی از مدارس خصوصی معتبرتر آموزش به صورت دوزبانه (ترکی و انگلیی) را ارائه می‌دهند. یک مدرسه خصوصی دوزبانه ممکن است برای دانش آموزان مهاجر که برای مدت طولانی در ترکیه می‌مانند، گزینه خوبی باشد؛ زیرا به بهبود سطح زبان ترکی آنها کمک می‌کند.

مدارس بین المللی ترکیه

اکثر مهاجران تمایل دارند که فرزندان خود را در مدارس بین المللی ثبت‌نام کنند. مدارس بین المللی در ترکیه تحت نظارت کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده، انگلستان و کانادا فعالیت می‌کنند و از سیستم آموزشی ترکیه پیروی نمی‌کنند. مدرک صادر شده در این مدارس نیز، بین‌المللی است. بیشتر مدارس بین المللی ترکیه به زبان انگلیسی تدریس می‌کنند؛ اما زبان‌های آلمانی و فرانسوی نیز از زبان‌های رایج در آن‌ها است. در مدرسه‌های بین المللی این کشور، زبان ترکی نیز به عنوان زبان دوم تدریس می‌شود. توجه کنید که شرایط ورود به هر یک از این مدارس متفاوت است؛ برخی از آنها نیز برای پذیرش، نیاز به قبولی در آزمون ورودی دارند.

شرایط تحصیل در مدارس ترکیه

شما برای فرستادن فرزندان خود به مدرسه باید شرایط حاکم بر مدارس ترکیه را بدانید. شرایط تحصیل در مدارس ترکیه به شرح زیر است:

  • لباس فرم: یونیفرم در مدارس ترکیه اجباری است. یونیفرم بیشتر مدارس دولتی، آبی تیره است؛ اما یونیفرم مدارس غیردولتی رنگ‌های مختلفی دارد.
  • زبان: آموزش زبان ترکی در ترکیه در تمامی مدارس اجباری است؛ در مدارس این کشور، علاوه بر زبان ترکی، معمولا زبان دیگری نیز با هزینه جداگانه تدریس می‌شود؛ تدریس زبان دوم از سال چهارم ابتدایی شروع می‌شود. اگر مدرسه بین المللی باشد، زبان دوم ترکی خواهد بود.
  • سال تحصیلی: هر دوره از مدارس ترکیه شامل ۱۸۰ روز تحصیلی است که از سپتامبر شروع می‌شود و تا ژانویه ادامه پیدا می‌کند؛ سال تحصیلی از ژانویه از سر گرفته می‌شود و در ژوئن به پایان می‌رسد.
  • روزهای مدرسه: ساعات و روزهای تدریس در هر مدرسه متفاوت از دیگری است. در بیشتر مدارس، کلاس‌های درس از دوشنبه تا جمعه به مدت ۵ روز در هفته فعالیت می‌کنند. کلاس‌ها از ساعت ۸ صبح شروع می‌شود و در ساعت ۴ بعد از ظهر به پایان می‌رسد. در مدارس برای دانش‌آموزان ناهار نیز سرو می‌شود؛ هزینه ناهار توسط والدین به مدرسه پرداخت شود.
  • تعطیلات: تعطیلات تابستان سه ماه است که پس از ماه ژوئن شروع می‌شود؛ همچنین در ماه فوریه دو هفته تعطیلات زمستانی وجود دارد. مدارس در سایر تعطیلات رسمی مانند روز عید، روز حاکمیت ملی و روز کودک نیز تعطیل هستند.

مقطع تحصیلی در مدارس ترکیه

در ترکیه هر دانش آموز باید ۱۲ سال تحصیل کند که شامل چهار سال دبستان، چهار سال راهنمایی و چهار سال دبیرستان است. فرستادن کودک به مهدکودک و پیش دبستانی اجباری نیست و اکثر افراد این کار را انجام نمی‌دهند. مقطع تحصیلی در مدارس ترکیه شامل موارد زیر هستند:

مهد کودک

مهدکودک‌ها در ترکیه، کودکان را از بدو تولد تا سه سالگی می‌پذیرند؛ البته توجه کنید که در این کشور، نه مهدکودک‌های دولتی و نه خصوصی، رایگان نیستند. ثبت‌نام در مهدکودک، پس از اخذ اقامت ترکیه آسان است. ثبت‌نام در مهدکودک می‌تواند به فرزندتان کمک کند تا زبان ترکیه‌ای را خیلی سریع یاد بگیرد؛ بسیاری از مهدکودک‌ها معلمان انگلیسی دارند و فرزند شما می‌تواند علاوه بر زبان ترکیه‌ای، زبان انگلیسی را نیز بیاموزد.

پیش دبستانی

کودکان سه تا پنج ساله را می‌توان به پیش دبستانی فرستاد. 

دبستان

دوره ابتدایی در ترکیه چهار سال طول می‌کشد که کودکان ۵ تا ۹ ساله می توانند در آن شرکت کنند. برخی از برنامه‌های مدارس دبستانی شامل سوادآموزی، ریاضیات، آموزش‌های دینی اختیاری، هنر و زبان خارجی هستند. در ترکیه تعداد مدارس در مقایسه با جمعیت کم است؛ بنابراین هر کلاس ممکن است تا ۳۰ دانش آموز داشته باشد. برای حل این مشکل، اکثر مدارس ترکیه به صورت دو شیفتی (صبح و عصر) کار می‌کنند.

راهنمایی

دوره راهنمایی مربوط به سن ۹ تا ۱۲ سالگی است و به مدت چهار سال ادامه دارد. دروس تحصیلی در مقطع راهنمایی ترکیه شامل تاریخ، جغرافیا، علوم، هنر، فیزیک، زبان ترکی، زبان خارجی، ریاضیات، موسیقی و فناوری می‌شود. در دوره راهنمایی آموزه‌های دینی نیز تدریس می‌شود؛ اما این درس‌ها اختیاری هستند. در پایان دوره راهنمایی و برای ورود به دبیرستان، از دانش‌آموزان آزمون سراسری گرفته می‌شود.

دبیرستان

دانش آموزان ۱۲ سال از دوره تحصیلی خود را با دوره دبیرستان به پایان می‌رسانند. در پایان دوره دبیرستان از دانش آموز آزمونی گرفته می‌شود؛ سپس دانش آموز وارد مقطع پیش دانشگاهی می‌شود تا برای ورود به دانشگاه آماده شود. در دبیرستان دروسی مانند ورزش، تکنولوژی، ادبیات ترکی، ریاضیات، مهندسی، تاریخ ترکی، جغرافیا، شیمی، زیست شناسی و زبان‌های خارجی تدریس می‌شوند.

مزایای تحصیل در ترکیه

تحصیل در دانشگاه‌‌‌های ترکیه

نکاتی که باید درباره تحصیل در دانشگاه های ترکیه بدانید:

  • بیش از ۲۰۰ دانشگاه در ترکیه وجود دارد که اکثر آنها دانشگاه‌های دولتی هستند. بیشتر این موسسات آموزشی نیز به تازگی فعالیت خود را شروع کرده‌اند. در اوایل دهه هفتاد، تنها هشت دانشگاه دولتی در ترکیه وجود داشت. اولین دانشگاه خصوصی نیز (دانشگاه بیلکنت) در سال ۱۹۸۴ تأسیس شد. 
  • دانشگاه بین المللی آنتالیا (AIU) جدیدترین دانشگاه ترکیه است که اولین سال تحصیلی خود را در تاریخ ۱۳/۱۲/۲۰۱۰ با هدف جذب دانشجویان بین المللی آغاز کرد. ناگفته نماند، سیستم آموزش عالی در ترکیه در رتبه ۴۳ جهانی قرار دارد.  
  • دانشگاه‌های دولتی و خصوصی در ترکیه از توافقنامه بولونیا پیروی می‌کنند و دوره‌های خود را بر اساس استانداردهای اروپایی ارائه می‌کنند. هزینه‌های تحصیل در دانشگاه‌ های دولتی ترکیه کمتر است زیرا از حمایت دولتی برخوردار هستند.
  • تدریس در این دانشگاه‌ها به زبان‌های ترکی، انگلیسی، آلمانی یا فرانسوی انجام می‌شود. دانشگاه‌های خصوصی معمولاً هزینه‌های بیشتری از دانشجویان دریافت می‌کنند و زبان آموزشی در کلاس‌ها و دوره‌های آنها اغلب انگلیسی است.
  • تمامی دانشگاه‌های ترکیه تحت نظارت شورای آموزش عالی ترکیه (YOK) هستند. این شورا تضمین می‌کند که همه دانشگاه‌ها می‌توانند خدمات خود را در سطح بین‌المللی و طبق استانداردهای آموزشی ارائه دهند.
  • اکثر دانشگاه‌های مهم ترکیه در دو شهر بزرگ آنکارا و استانبول واقع شده‌اند. دانشگاه فنی خاورمیانه، بیلکنت و دانشگاه‌ هاجت تپه در آنکارا قرار دارند؛ در حالی که دانشگاه بوغازیچی، دانشگاه کوچ، دانشگاه سابانجی، دانشگاه فنی استانبول و دانشگاه استانبول در استانبول واقع شده‌اند. همه این دانشگاه‌ها جزو ۳۰ دانشگاه برتر کشور هستند.

مراحل اپلای در دانشگاه‌های ترکیه

برای درخواست اپلای از دانشگاه‌های ترکیه باید مراحلی را که در ادامه بیان می‌شوند،‌ طی کنید؛ سپس منتظر نتیجه بمانید و اگر نتیجه مثبت بود (تایید درخواست) باید برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه اقدام کنید.

۱- انتخاب دانشگاه

اولین قدم برای درخواست و اخذ پذیرش از یکی از دانشگاه‌های ترکیه، انتخاب دانشگاهی است که می‌خواهید تحصیلات خود را در آن بگذرانید. دانشگاه مورد نظر خود را باید براساس رتبه، امکانات آموزشی، امکانات رفاهی، هزینه تحصیل و بورسیه‌ها بررسی کنید؛ همچنین به شهری که دانشگاه شما در آن واقع شده است، توجه کنید. انتخاب شهر مناسب - از نظر زیرساخت‌های شهری و آب و هوا - در روند تحصیلی شما تاثیر می‌گذارد.

۲- انتخاب رشته

بعد از دانشگاه، نوبت انتخاب رشته است. در ترکیه می‌توانید در هر رشته‌ای که دوست دارید، تحصیل کنید. در این کشور، همه رشته‌ها در همه زمینه‌های تخصصی تدریس می‌شوند. برخی از رشته‌های دانشگاهی محبوب در ترکیه عبارت‌اند از:

  • حقوق و علوم حقوقی
  • تجارت، مدیریت و MBA
  • علوم فیزیکی و علوم انسانی
  • علوم کامپیوتر
  • مطالعات مهندسی
  • معماری
  • دندانپزشکی
  • داروسازی

۳- درخواست پذیرش

پس از انتخاب دانشگاه و رشته و برنامه تحصیلی خود، اکنون زمان ارسال درخواست پذیرش، به دانشگاه‌های ترکیه است؛ به این منظور شما باید از طریق وب‌سایت دانشگاه مورد نظر خود، درخواستتان را ارائه دهید. برای ارسال این درخواست، باید در سایت دانشگاه حساب کاربری ایجاد کنید و پس از تکمیل فرم‌ها، درخواست پذیرش یا همان پیش ثبت‌نام را ثبت کنید. در ادامه باید هزینه ثبت‌نام اولیه را بپردازید و مدارک درخواستی دانشگاه را ارسال کنید. باید توجه داشته باشید که تقویم و مهلت ثبت‌نام در دانشگاه‌های ترکیه، از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت است؛‌ بنابراین شما باید زمان‌بندی دانشگاه مورد نظر خود را بررسی کنید و بدون فوت وقت، درخواست را در زمان تعیین شده، ارسال کنید. 

۴- ارسال مدارک

برای تایید درخواست پیش ثبت‌نام یا پیش پذیرش در دانشگاه، باید لیستی از مدارک را تهیه کنید. در ادامه به این مدارک اشاره شده است؛ البته ممکن است بعضی از دانشگاه‌ها، مدارک بیشتری نیز درخواست کنند.

  • مدارک تحصیلی آخرین مقطع تحصیلی به همراه ریز نمرات
  • مدرک تعیین سطح زبان ترکی (اختیاری)
  • گواهی تعیین سطح زبان انگلیسی (اختیاری)
  • آزمون تعیین سطح و مهارت YOS یا SAT (اختیاری)

توجه کنید که برای ارسال درخواست به دانشگاه‌های خصوصی در ترکیه، باید شهریه نیز پرداخت کنید؛ این مبلغ بین صفر تا ۲۰۰ دلار خواهد بود.

مراحل اپلای در دانشگاه‌های ترکیه

۵- شرکت در آزمون

تمامی دانشجویان خارجی باید برای ورود به دانشگاه در آزمون شرکت کنند. توجه داشته باشید که دانشگاه‌های ترکیه ممکن است آزمون‌های متفاوتی را برگزار کنند؛ علاوه بر آزمون، شما یک کنفرانس ویدئویی یا مصاحبه زنده با مدیریت دانشگاه ترکیه نیز خواهید داشت. شما باید این مرحله را بگذرانید تا پذیرش بگیرید. 

۶- اخذ پذیرش

اگر مدارک شما کامل باشند و بتوانید خود را به عنوان دانشجویی مستعد معرفی کنید، امکان پذیرش شما فراهم می‌شود. برای دریافت پذیرش از دانشگاه‌های ترکیه، باید مراحل زیر را پشت سر گذاشته باشید:

  • دانشگاه و رشته مورد نظر خود را را انتخاب کنید.
  • درخواست خود را به دانشگاه ارسال کنید.
  • از بین داوطلبان مختلف با شرایط متفاوت انتخاب شوید.
  • مصاحبه خود را با موفقیت پشت سر بگذارید.
  • نامه پذیرش شما از طرف دانشگاه برای‌تان ارسال شده باشد.

نامه پذیرش حاوی اطلاعاتی است که مراحل بعدی ثبت‌نام را به شما توضیح می‌دهد. این اطلاعات شامل نحوه پرداخت شهریه و ارسال درخواست ویزای دانشجویی در نزدیکترین سفارت یا کنسولگری ترکیه است.

در صورت درخواست آنلاین نیز باید مدارک را قبل از پایان مهلت، از طریق پست ارسال کنید؛ همچنین اگر آزمون ورودی یا مصاحبه داشته باشید، باید برای شرکت در آنها به ترکیه سفر کنید. مهلت ارسال نامه برای مقطع کارشناسی، اواسط آگوست و برای مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، اواسط سپتامبر است.

نکته: برای نهایی کردن پذیرش خود در دانشگاه، باید شهریه را پرداخت کنید. پس از پرداخت شهریه می‌توانید تحصیل را شروع کنید.

۷- اقدام برای مجوز

نحوه درخواست مجوز تحصیل یا ویزای تحصیلی ترکیه، به ملیت شما بستگی دارد. روند دریافت ویزا می‌تواند تا چهار ماه به طور انجامد. پس از دریافت مجوز تحصیل یا ویزای تحصیلی، باید طبق روالی که دانشگاه به شما توضیح می‌دهد، ثبت‌نام خود را نهایی کنید.

تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی

طول دوره‌ کارشناسی در ترکیه چهار سال و گاهی سه سال (مدیریت هتلداری) است. متقاضیان برای ورود به این دوره، باید در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌های ترکیه شرکت کنند. از رشته‌های محبوب در مقطع کارشناسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهندسی کامپیوتر
  • اقتصاد
  • روانشناسی
  • مهندسی برق و الکترونیک
  • معماری
  • مهندسی عمران
  • علوم سیاسی و روابط بین المللی
  • مدیریت بازرگانی
  • زبان و ادبیات انگلیسی

مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی

اگر قصد دارید در ترکیه مدرک لیسانس بگیرید، باید از دبیرستان فارغ التحصیل شده باشید یا در آستانه فارغ التحصیلی باشید. مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی، عبارت‌اند از:

  • ارائه فرم درخواست
  • دیپلم دبیرستان
  • رونوشت سوابق تحصیلی
  • کسب نمره مهارت زبان (تافل یا آزمون مهارت دانشگاه در بدو ورود)
  • پرداخت هزینه درخواست (۳۵ تا ۱۰۰ دلار)
  • گواهی اثبات تمکن مالی در طول تحصیل

آزمون‌های ورودی در مقطع کارشناسی

برای این که در مقطع کارشناسی در دانشگاه‌های ترکیه پذیرش شوید، باید در آزمون‌های ورودی زیر شرکت کنید.

نام آزمونموارد مورد سنجشنمره بندیحداقل نمره مورد نیاز
آزمون  YOSهوش، هندسه، ریاضی، زبان ترکی استانبولیاز ۱۰۰ نمره۴۰ از ۱۰۰ برای بیشتر رشته‌ها
آزمون  SATریاضی، درک مطلب، نگارش، زبان انگلیسی۴۰۰ تا ۱۶۰۰ نمره۱۳۰۰

هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ترکیه

هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی به زبان انگلیسی بین ۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار در سال و کارشناسی ارشد به زبان ترکی ۲۴۰ تا ۷۵۰ دلار در سال است.

تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد

دوره کارشناسی ارشد که به عنوان تحصیلات تکمیلی نیز شناخته می‌شود، معمولا دو سال زمان می‌برد. برای اخذ پذیرش در مقطع فوق لیسانس باید مدرک کارشناسی داشته باشید. از رشته‌های محبوب مقطع کارشناسی ارشد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • علوم کامپیوتر
  • مهندسی عمران
  • روابط بین الملل
  • روانشناسی
  • مهندسی برق
  • معماری
  • MBA
  • علوم بهداشتی
  • فیزیوتراپی

تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی

مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد

اگر می‌خواهید در مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری ادامه تحصیل دهید، باید مدارکی را که در ادامه قید می‌شوند، آماده کنید:

  • فرم درخواست
  • انگیزه نامه
  • رزومه تحصیلی
  • معرفی نامه از اساتید و کارفرمایان
  • رونوشت سوابق تحصیلی
  • نمرات امتحانات تکمیلی (بسته به برنامه ممکن است شامل GRE یا GMAT باشد)
  • نمره مهارت زبان (تافل یا هر آزمون دیگری که دانشگاه درخواست می‌کند)
  • امتحانات کتبی یا مصاحبه
  • گواهی اثبات تمکن مالی در طول تحصیل

آزمون‌های ورودی در مقطع کارشناسی ارشد

برای پذیرش در دانشگاه‌های ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد، باید در آزمون‌های ورودی زیر شرکت کنید.

نام آزمونموارد مورد سنجشنمره بندیحداقل نمره مورد نیاز
آزمون ALES۲۰۰ سوال شامل دو بخش ریاضی و محاسبات و مهارت‌های زبان ترکیاز ۱۰۰ نمره۵۰ از ۱۰۰ برای بیشتر رشته‌ها
آزمون GREریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی، روان‌شناسی و ادبیات انگلیسیاز ۱۳۰ تا ۱۷۰ نمره۱۳۰

هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد ترکیه

هزینه تحصیل در کارشناسی ارشد به زبان انگلیسی بین ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار در سال و کارشناسی ارشد به ترکی، بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار در سال است.

بورسیه تحصیلی در ترکیه

بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه به دانشجویان خود انواع مختلف بورسیه‌های تحصیلی را ارائه می‌دهند؛ همچنین دولت ترکیه و موسسات دیگر مانند بانک توسعه اسلامی، به دانشجویان خارجی بورسیه می‌دهند. مدت این بورسیه برای دانشجویانی که باید زبان انگلیسی را به عنوان پیش شرط بگذرانند پنج سال و برای سایر دانشجویانی که به طور مستقیم وارد دانشگاه می‌شوند، چهار سال است. این بورسیه‌ها که بر اساس رزومه و سابقه علمی دانشجویان اعطا می‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

  • درصدی از شهریه دانشگاه
  • پرداخت کامل یا جزئی هزینه زندگی برای ۱۰ ماه
  • پرداخت کامل یا جزئی هزینه‌های اسکان

کار و تحصیل در ترکیه

دانشجویان مقطع کارشناسی در ترکیه، اجازه کار حین تحصیل را ندارند؛ ولی دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری می‌توانند از همان سال اول تحصیل، به مدت ۲۰ ساعت در هفته به صوت پاره وقت مشغول به کار شوند؛ البته دانشجویان بین‌المللی مجاز به کار در این کشور هستند؛ فقط باید مجوز کار دریافت کنند. به یاد داشته باشید که مجوز کار به معنای داشتن اقامت ترکیه نیست؛ همچنین در کشور ترکیه دانشجویان نمی‌توانند در شرکت‌ها و ادارات دولتی مشغول به کار شوند.

اقامت دائم بعد از تحصیل در ترکیه

دانشجویانی که شهروند ترکیه نیستند ولی می‌خواهند بعد از فارغ التحصیلی در این کشور بمانند، باید ویزای دانشجویی خود را به مجوز اقامت دانشجویی تغییر دهند. توجه داشته باشید که مجوز اقامت دانشجویی حداکثر یک سال اعتبار دارد و هر بار باید حداکثر تا ۶۰ روز قبل از تاریخ انقضا، تمدید شود؛ برای تمدید نیز باید اثبات کنید که هنوز در حال تحصیل هستید. برای دریافت اقامت دائم در ترکیه، باید هشت سال بدون وقفه در این کشور حضور داشته باشید و مدارکی چون ویزای کار معتبر و بیمه درمانی ارائه دهید؛ همچنین باید درآمد مشخصی داشته باشید. 

بورسیه تحصیلی در ترکیه

درخواست ویزای دانشجویی ترکیه

دانشجویان بین المللی در صورت اخذ پذیرش از دانشگاه‌های ترکیه باید برای دریافت ویزای دانشجویی اقدام کنند. فرآیند دریافت ویزا بسیار ساده است. شما باید یک کپی از پذیرش دانشگاه خود و یک فرم درخواست ویزا را تکمیل کنید و به سفارت یا کنسولگری ترکیه در کشور خود ارائه دهید. ویزا حدود هشت هفته پس از ارسال درخواست صادر می‌شود. بعد از دریافت نامه پذیرش، می‌توانید برای دریافت ویزای دانشجویی در نزدیکترین کنسولگری ترکیه اقدام کنید. برای ارسال درخواست ویزای تحصیلی، باید مدارک زیر را ارسال کنید:

  • یک کپی از نامه پذیرش از دانشگاه
  • فرم درخواست ویزای دانشجویی
  • پاسپورت معتبر
  • هزینه ارسال درخواست ویزا
  • دو عکس جدید پاسپورتی
  • گواهی بیمه سلامت
  • مدارک اثبات تمکن مالی برای تحصیل و اقامت در ترکیه
  • مدارک اقامت در ترکیه
  • گواهی یا مدرک تحصیلی قبلی

مجوز اقامت شما فقط برای یک سال معتبر خواهد بود. اگر به تمدید اقامت نیاز داشته باشید، باید مجوز خود را قبل از ۶۰ روز از انقضای آن تمدید کنید. شما می‌توانید با مراجعه به مقامات محلی و تکمیل فرم درخواست، برای تمدید ویزا اقدام کنید.

کلام آخر

تحصیل در ترکیه ممکن است چالش برانگیز باشد؛ اما اگر آمادگی لازم را پیدا کنید و جزئیات درست را بدانید، تحصیل در این کشور بسیار هیجان انگیز خواهد بود. وقتی شرایط و مدارک مورد نیاز را تهیه کنید، هیچ مشکلی نخواهید داشت و باید منتظر نامه پذیرش باشید. به طور کلی، ترکیه مقصد خوبی برای تحصیل است؛ زیرا سیستم آموزشی قوی و امکانات رفاهی خوبی دارد؛ علاوه بر این، تمام مدارک اعطا شده توسط دانشگاه‌های ترکیه تقریباً در هر کشور اروپایی به رسمیت شناخته می‌شود. شما بعد از تحصیل نیز می‌توانید در ترکیه کار پیدا کنید و با رعایت شرایط لازم، برای اقامت دائم خود درخواست دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره، با گروه مشاوران ویزاگرد تماس بگیرید.

فرم ارزیابی و مشاوره اخذ ویزای تحصیل در ترکیه

کارشناسان ما آماده پاسخگویی به شما هستند

جمع‌بندی و سوالات متداول

هزینه تحصیل در ترکیه چقدر است؟

هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار در سال و کارشناسی ارشد ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار در سال است.

آیا ترکیه کشور مناسبی برای تحصیل است؟

ترکیه به دلیل زیرساخت‌های علمی قوی، اساتید باتجربه، دانشگاه معتبر و شهریه کم یک کشور مناسب برای دانش اندوزی است.

آیا در دانشگاه‌های ترکیه زبان انگلیسی تدریس می‌شود؟

بله، در بسیاری از دانشگاه‌های ترکیه، تدریس به زبان انگلیسی ارائه می‌شود.

آیا برای تحصیل در ترکیه به مدرک زبان آیلتس نیاز دارم؟

بله، تعدادی از دانشگاه‌های ترکیه به مدرک آیلتس نیاز دارند.

آیا امکان تحصیل در مدارس ترکیه به عنوان فرد مهاجر وجود دارد؟

بله، مهاجران می‌توانند در رشته مورد علاقه خود در ترکیه تحصیل کنند.

آیا بعد از تمام شدن دوره تحصیلی در ترکیه می‌توان اقامت این کشور را گرفت؟

بله، دریافت اقامت دائم با داشتن ویزای کاری، اقامت به مدت هشت سال و ارائه مدارک موردنیاز، امکان پذیر است.

آیا هنگام تحصیل در ترکیه می‌توانم در این کشور کار کنم؟

بله، امکان کار حین تحصیل حداکثر ۲۴ ساعت وجود دارد.

آزمون‌های اجباری برای تحصیل در ترکیه کدامند؟

آزمون YOS و آزمون SAT معمولاً دو آزمون ضروری برای اخذ پذیرش هستند. ر

آیا تحصیل در ترکیه بدون آزمون امکان پذیر است؟

بله، تعدادی از دانشگاه‌های ترکیه در برخی از رشته‌های خود امکان تحصیل بدون آزمون را ارائه می‌دهند.

آیا تحصیل در ترکیه محدودیت سنی دارد؟

ترکیه از کشورهایی است که برای تحصیل هیچ‌گونه شرایط سنی و گپ تحصیلی مشخص نکرده است. مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل با هر سنی امکان پذیر خواهد بود.

شرط معدل برای تحصیل در ترکیه چیست؟

برخی از دانشگاه‌های ترکیه برای پذیرش دانشجویان، شرط معدل را لحاظ کرده‌اند. برای مدرک پیش دانشگاهی معدل ۱۶ یا ۱۸، برای پزشکی معدل بالای ۱۸ و برای بقیه رشته‌ها حداقل معدل ۱۵ در نظر گرفته می‌شود.